Profesii

Poate fi contabilul partenerul strategic in business?

07.05.2007, 15:14 122

Odata cu avansul tehnologic, o foarte mare parte din munca unui contabil a fost preluata de programele informatice. Acest lucru a scazut timpul de munca al contabililor, oferindu-le posibilitatea de a nu mai fi simpli "socotitori", ci printre cei mai importanti in structura unei organizatii.
"Contabilul nu mai este cel care aduna pur si simplu cifre, el are o viziune asupra companiei si reuseste sa citeasca intr-o balanta investitiile pe care le-a facut compania. Un contabil-sef stie, de obicei, macar pe sectorul sau, sa adune informatiile necesare unei eventuale dezvoltari, intocmind astfel o strategie a firmei si fiind activ in organizatie", este de parere Andreia Manea, head of ACCA Romania (Asociatia de Autorizare a Contabililor). Ea adauga ca in prezent contabilul a devenit persoana care are puterea de a influenta deciziile la nivelul intregii companii.
Si Marin Toma, presedintele CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania), este de aceeasi parere.
"Contabilul nu mai este un simplu inregistrator de facturi. Acum tehnologia face acest lucru in locul lui. Rolul contabilului s-a schimbat la nivelul intreprinderii si la nivel macroeconomic. Aproape ca nu mai exista decizie care sa nu se foloseasca de informatiile furnizate de el. Nu poti incheia o tranzactie fara sa stii care este piata, care sunt costurile", explica el.
Astfel, contabilul tinde sa devina un ax important in companie, in jurul caruia graviteaza deciziile de business, insa dincolo de acestea, are si un rol social pentru ca sute sau chiar mii de salariati primesc bani care trec mai intai prin mana lui. In plus, bilantul pe care il face contabilul influenteaza actionarii, investitorii si bancile.
"De obicei, contabilii sunt mana dreapta a managerilor. Sunt printre cei platiti cel mai bine, dupa manageri si dupa cei care lucreaza in cercetare", precizeaza Toma. El completeaza ca domeniile in care contabilii sunt platiti foarte bine sunt sectorul financiar-bancar si consultanta, dar chiar si in intreprinderile mici si mijlocii salariile contabililor pot ajunge si chiar depasi 800 de euro.
In plus, Manea adauga ca majoritatea membrilor ACCA au salarii de peste 7.000 de euro.
Specific acestei profesii in Romania este faptul ca majoritatea contabililor sunt femei.
"Cel putin inainte de a trece la economia bazata pe capital, contabilitatea era o profesie care iti permitea sa ai un program lejer si sa te poti ocupa si de familie. In Vest e o profesie a barbatilor. Din aceasta cauza, de fiecare data cand mergeam in Occident, cei de acolo se mirau ca din Romania veneau doar femei contabile", povesteste Manea.
De asemenea, in cadrul CECCAR exista o pondere de 58-60% a femeilor. "Este totusi o activitate dura, unde trebuie sa te lupti cu patronii sau cu directorii care vor un bilant cosmetizat, iar barbatii se lasa mai greu induplecati spre deosebire de femei. Cu toate acestea pana si ponderea studentelor la ASE depaseste numarul studentilor baieti", spune Toma.
Alt lucru care ii diferentiaza pe contabilii romani de restul europenilor este confidentialitatea, principiul fundamental al acestei meserii. "Contabilii romani vorbesc mult in locuri nepotrivite. Profesionalismul consta in urmatorul factor: niciun contabil nu trebuie sa aduca prejudicii altor contabili, dar in Romania acest lucru nu se intampla pentru ca nu este o profesie unita", este de parere Toma.
Contabilitatea este printre profesiile care necesita asimilarea unui evantai larg de informatii, de aceea contabilii sunt foarte interesati de cursuri de pregatire. Spre exemplu, in cadrul CECCAR, cele mai cautate domenii in care contabilii aleg sa urmeze cursuri sunt: consultanta, fiscalitate si analiza financiara. De asemenea sunt cautate si elementele noi legate de postaderare. "Noi vom intocmi un ghid pentru accesarea acestor informatii care sa arate cum poti utiliza, controla si recupera fondurile europene", explica Toma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO