Profesii

Plan guvernamental anticriză: sprijin pentru şomajul tehnic, linii de credit pentru companii de 10 mil. lei/companie

Aflat în carantină, premierul Ludovic Orban a condus şedinţa de guvern de la Vila Lac 1, cu ajutorul unui sistem video

Aflat în carantină, premierul Ludovic Orban a condus şedinţa de guvern de la Vila Lac 1, cu ajutorul unui sistem video

Autor: Iulian Anghel

19.03.2020, 00:08 3506

♦ Premierul Ludovic Orban: „În mod clar va trebui să injectăm bani în economie, să creştem investiţiile, alocările financiare pentru un program amplu de investiţii.“

Premierul a creionat ieri, înainte de şedinţa guvernului (şedinţă prin teleconferinţă), un tablou ce­nuşiu al acestor zile: sunt domenii aproape paralizate - transportul rutier de persoane, hotelurile, res­taurantele. Sunt segmente din economie de la care ne aşteptam să reziste, dar impactul negativ este mare.

Între primele măsuri anticriză se nu­mără, a spus premierul, susţinerea finan­ciară de la buget pentru plata şomajului tehnic – sunt multe companii din industrie care îşi trimit oamenii în şomaj tehnic. Este nevoie de susţinerea acestor companii pentru că, odată trecută criza, ele vor reveni la normal şi au nevoie de oameni.

Premierul a susţinut că guvernul va interveni pentru asigurarea capitalului de lucru al companiilor. Toate companiile vor beneficia de sprijin, a anunţat premierul.

Şedinţa de guvernu nu era încheiată, la închiderea ediţiei print, dar, din datele preliminare, guvernul urma să aprobe o ordonanţă de urgenţă pentru susţinerea economiei în vreme de criză, care prevede, între altele, că vor fi acordate garanţii în valoare de 10 milioane de lei pentru firme.

Aşadar, Guvernul ar urma să acorde garanţii de stat pentru finanţarea firmelor în limita a 10 milioane de lei de beneficiar. 

 

Credite garantate de stat

Ordonanţa de urgenţă pregătită în acest sens arată că garanţiile vor fi acordate prin programul IMM Invest Romania (OUG 110/2027), iar firmele trebuie să dovedească printr-un atestat de la Ministerul Economiei (care va fi obţinut online) că au suferit pierderi de pe urma epidemiei de coronavirus. Creditele sau liniile de credit sunt pentru investiţii sau pentru asigurarea capitalului de lucru, iar garanţia statului reprezintă 80% din valoarea creditului (90% pentru microîntreprinderi).

Documentul care modifică OUG 110/2017 arată: valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depăşi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita a 5.000.000 lei. Pentru creditele de investiţii valoarea maximă a finanţării este de 10.000.000 lei. Pentru creditele de investiţii, valoarea maximă a finanţării este de 10 mil. lei. Pentru microîntreprinderi, valoarea maximă este de 500.000 lei, iar pentru întreprinderile mici de un milion de lei, cu garanţiile acoperind 90% din valoarea creditului.

Documentul mai arată: „Perioada de acordare a subvenţiei de dobândă este de la momentul acordării creditului şi poate dura până la 31 martie 2021. Acordarea subvenţiei de dobânda se aprobă prin Hotărâre de Guvern pentru perioada aprilie 2021-2022, doar în condiţiile în care creşterea economică estimată de CNSP pentru această perioadă se situează sub nivelul celei înregistrate în anul 2020. Acordarea subvenţiei de dobândă se realizează în condiţiile respectării prevederilor legislaţiei din domeniul ajutorului de stat în vigoare“.

Durata maximă a finanţărilor este de 120 de luni, în cazul creditelor pentru investiţii, şi de 36 luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Liniile de credit pot fi prelungite cu maximum 36 luni, în condiţiile legii.

 

Amânări la plată şi alte înlesniri

Între măsurile pentru susţinerea economiei se mai numără  amânarea termenului-limită pentru plata impozitelor şi taxelor locale (clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport ) până la 30 iunie de la 31 martie în mod normal.

În plus, se suspendă sau nu încep să curgă termenele prevăzute de lege pentru îndeplinirea condiţiilor de menţinere a valabilităţii înlesnirilor la plată aflate în derulare, inclusiv cele referitoare la plata ratelor din graficele de eşalonare. Se mai suspendă sau nu încep măsurile de executare silită, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală, provenite din săvârşirea de infracţiuni.

Se mai suspendă activităţile desfăşurate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală pentru monitorizarea transporturilor rutiere de mărfuri provenind din achiziţii intra­comunitare, precum şi activităţile de control în trafic al vehiculelor care transportă mărfuri, organizate în punctele de trecere a frontierei de stat şi în proximitatea acestora.

 

Guvernul asigură plata pentru cazare şi masă a celor aflaţi în carantină

Guvernul majorează bugetul Sănătăţii astfel încât acesta să includă fonduri pentru cei aflaţi în carantină, care vor primi 230 de lei pentru cazare şi 70 de lei pentru mâncare.

Se alocă:

a) alocaţia de cazare în valoare de 230 lei/zi , care include pe lângă costurile legate de asigurarea spaţiului de locuit, costurile cu servicii de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora.

- în situaţia în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziţie în mod gratuit, alocaţia de cazare este în valoare de 50 de lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora.

b ) indemnizaţia de cazare, în cuantum de 70 lei/zi care include următoarele cheltuieli:

- cheltuieli cu hrana – 3 mese/zi, servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor şi a veselei de unică folosinţă.

- cheltuieli cu apa – între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unică folosinţă.

- cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare –câte 2 pijamale şi 2 perechi de papuci de unică folosinţă pentru toată perioada de carantinare“, arată proiectul de hotărâre.

În cazul în care persoana aflată în carantină necesită servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora vor fi decontate, pe bază de documente justificative.

În situaţia în care persoana aflată în carantină necesită tratament pentru afecţiuni preexistente sau care pot apărea în perioada de carantină, acestea se vor acorda în baza unor documente medicale de tipul: scrisoare medicală, reţetă, iar cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe baza documentelor justificative.

Fondurile necesare pentru decontarea cheltuielilor se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii, lunar, la solicitarea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv şi a municipiului Bucureşti, pe baza unui borderou centralizator al documentelor, la sfârşitul perioadei de carantină. Mediafax

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO