Profesii

Nu judecati un job numai dupa titlu!

03.05.2004, 00:00 44



O data cu dezvoltarea economiei si cresterea numarului de companii straine prezente in Romania, au aparut pe piata muncii numeroase denumiri si posturi noi. Atentie insa, titlul poate defini activitati, cerinte, pregatiri diferite, in functie de tipul, structura si chiar cultura organizationala a companiei care ofera acest job. Este deci important sa nu aveti idei preconcepute in privinta atributiilor legate de o pozitie sau de pregatirea profesionala pe care job-ul respectiv o presupune.



Am putea folosi ca un bun exemplu pozitia de "analist financiar". Multa lume considera ca pentru a ocupa pozitia de analist financiar este obligatoriu sa ai studii superioare in domeniul financiar. Acest lucru nu este neaparat adevarat. Sau, cel putin, in cadrul unor companii multinationale al caror obiect de activitate este producerea si comercializarea de bunuri de larg consum, aceasta activitate nu presupune studii superioare de specialitate.



Cerintele multor firme mari sunt legate de anumite abilitati si nu de experienta profesionala sau cunostinte de specialitate. Daca aveti studii superioare asociate cu o capacitate deosebita de analiza si sinteza, usurinta in comunicare, abilitatea de a intelege concepte, strategii de business si evolutiile pietei specifice, si creativitate, inseamna ca sunteti un potential candidat.



Desi denumirea functiei te duce cu gandul in primul rand la circuitul finantelor, in realitate, analistul financiar isi dedica mare parte a timpului elaborarii strategiilor de dezvoltare si sustinere a marcilor companiei. El trebuie sa gaseasca cele mai bune solutii, tinand cont de obiectivele si resursele companiei, dar si de contextul oferit de piata. Un analist financiar de succes trebuie sa aiba mai degraba capacitate de organizare si sinteza rapida a informatiilor, deschidere si abilitatea de relationare si intelegere a complexului de activitati legate de marcile companiei, decat expertiza dovedita in auditul financiar sau intocmirea studiilor de piata.



Transformarea in "capital" valoros a oricarei informatii despre industrie si politicile de preturi este o parte importanta a activitatii analistului financiar, in aceasta acceptiune. Detaliile ce formeaza imaginea concurentei, evolutia generala a preferintelor consumatorilor, reactia acestora la diferitele produse lansate de companie sau competitori, oportunitatile pentru dezvoltarea de noi produse trebuie bine stapanite, deoarece ele sunt instrumentele cu care el dezvolta analize si recomandari pe baza carora managementul companiei sa poata lua deciziile potrivite. El este mai intai un strateg si apoi un specialist in domeniul financiar.



Pe de alta parte, puteti intalni aceeasi pozitie de analist financiar si in banci, firme de consultanta, societati de investitii, companii de asigurari, la bursa si in agentiile de rating. Activitatea lor este in aceste cazuri legata foarte direct de lumea cifrelor reprezentand valoarea investitiilor, a preturilor pe actiune, a balantelor contabile, a documentelor financiare.



Confuzia privind denumirea functiilor este generata de marea diversitate de activitati si industrii, pe de o parte, apoi de faptul ca fiecare structura poate defini diferit atributiile unui post si, nu in ultimul rand, de importul denumirilor dintr-o alta limba.



De aceea, atunci cand cautati un loc de munca, va sfatuiesc sa treceti de titlul postului si sa cititi in detaliu cerintele:



* analizati in ce masura acestea vi se par clare,



* interesati-va ce presupune exact si cum este pozitionata functia,



* aflati cat mai multe despre compania si industria respectiva.



Astfel, veti avea o imagine mai buna a ceea ce se asteapta de la dumneavoastra. Trecand prin aceasta etapa veti economisi timp, intrucat veti sti clar daca va calificati sau nu pentru job-ul respectiv si, foarte important, daca aveti abilitatile necesare pentru a avea succes. De asemenea, puteti realiza un CV mai bun, in care prezentati mai pe larg abilitatile dumneavoastra cerute exact de acest post.



Consumand putin din timpul dumneavoastra va puteti creste sansele de a avea o candidatura reusita. Mult succes!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO