Profesii

Nadia Alexe, director de resurse umane al Stanleybet: Din 1.000 de CV-uri, doar 100 sunt relevante. Din acestea poti sa faci o selectie adevarata

Nadia Alexe, director de resurse umane al Stanleybet: Din 1.000 de CV-uri, doar 100 sunt relevante. Din acestea poti sa faci o selectie adevarata
27.09.2009, 15:49 5584

"Cautam tineri studenti, proaspat absolventi, insa nu neaparatpersoane cu studii superioare, ci si absolventi de liceu. Ofertaeste deschisa tinerilor care vor sa aiba un job de entry-level sisa-si continue studiile", spune Nadia Alexe, director de resurseumane al operatorului de pariuri Stanleybet, care numara in prezent572 de angajati si care a avut afaceri de 5,2 mil. euro in primulsemestru al acestui an.

Alexe explica faptul ca numarul pozitiilor libere depinde foartemult de procesul de extindere al companiei. In ultima vreme auexistat destul de multe intarzieri in ceea ce priveste extinderea,ca urmare a contextului financiar nefavorabil.

In acest moment, compania se afla in negocieri pentruinchirierea anumitor spatii pentru noile agentii. Asadar, firma arenevoie de personal pentru noile agentii, dar si pentru a inlocuiplecarile voluntare.

In prezent, fluctuatia de personal este foarte redusa, ajungandla un procent de 2%, in comparatie cu 12%, cat era anul trecut, inaceeasi luna.

Au inchis 20 de agentii de pariuri

Unul dintre obiectivele pe care compania si le-a stabilit anulacesta este consolidarea businessului, din acest motiv fiindinchise aproximativ 20 de case de pariuri din tara. Numarul totalal agentiilor pe care le detine compania a ajuns la 200, in 58 deorase din tara.

In acelasi timp insa, anul acesta au fost deschise peste 20 deagentii. Pentru fiecare agentie deschisa este nevoie de doioperatori. In conditiile in care este vorba despre un oras dinprovincie, directorul regional este cel care se ocupa de recrutareapersonalului.

"Trebuie sa urmarim destul de strans evolutia pozitiilor, dar sisa eficientizam activitatea agentiilor noastre, fie prin mutarealor sau prin inchiderea permanenta. Am avut si astfel de cazuri inmomentul in care unitatile respective nu reuseau sa ajunga lamaturitate si la eficienta. Speram insa, ca la sfarsitul anului,balanta sa incline pozitiv inspre numarul angajatilor", afirmaAlexe. Anul trecut, numarul angajatilor era de aproximativ 500, cuaproape 70 mai putini fata de momentul actual.

Cele mai multe agentii pe care Stanleybet le-a inchis se aflauin zona de vest a tarii si erau mai putin rentabile. Cu toateacestea, in masura in care agentiile vor fi redeschise, angajatiicare au fost fost dati afara, vor avea prioritate, in masura incare vor sa se reangajeze in companie.

"Daca vom deschide o agentie in orasele respective, cei care auplecat de la noi vor fi primii care vor fi contactati, acest lucruin conditiile in care vom considera ca orasele sunt niste locuri cupotential pentru noi", precizeaza directorul de resurse umane.

Anunturile in ziare sunt mai eficiente inprovincie

Printre cele mai eficiente metode de recrutare practicate decompanie se numara postarea joburilor disponibile pe site-urile cuanunturi de angajare, insa pentru orasele in care internetul estemai putin folosit, sunt de preferat anunturile in ziar.

"Primim mii de aplicatii pentru o pozitie. Candidatii sunt ceicare insista sa se prezinte la un interviu. Anul trecut neconfruntam cu neseriozitatea lor cand ii contactam pentru unposibil interviu", povesteste Alexe. Numarul cel mai mare deaplicatii primite de companie a fost de 1.500, pozitia fiind una decoordonare. Dar daca ne referim la aplicatiile pentru pozitiile deoperator PC, numarul acestora este si mai mare, in fiecare zisituandu-se intre 100 si 200 de CV-uri.

"Un numar mare de CV-uri nu inseamna neaparat un grad ridicat deeficienta. Se intampla sa aplice si persoane nepotrivite pentrupozitia respectiva. Fie subcalificate, fie supracalificate. Inaceasta situatie, desi sunt o mie de CV-uri, in cele din urma,relevante sunt doar 100, din care trebuie sa faci o selectieadevarata", apreciaza directorul de HR.

Nu stim daca vom mari salariile acum

Salariul de inceput in companie este de 1.100 de lei (260 deeuro) brut, la care se adauga bonusuri lunare, obtinute deoperatori in functie de incasarile lunare ale agentiei unde isidesfasoara activitatea.

Pana in prezent, in fiecare an au existat cresteri salariale,insa anul acesta nu a fost stabilit in detaliu daca si cum se vaface acest lucru.

"In fiecare an exista o evaluare a performantelor si o marire desalarii adecvata. De obicei, exista si un procent de crestere lanivelul companiei. Anul acesta inca nu s-a stabilit un plan foarteclar in directia aceasta", spune Alexe.

O decizie in acest sens va lua boardul companiei in lunadecembrie, dupa ce va analiza modul de indeplinire al indicatorilorfinanciari. Astfel, se va decide daca va fi o crestere generala saudoar cresteri punctuale in functie de performanta angajatilor.

"Anul trecut a existat si un procent de crestere generala, carea mers pana la 20%, dar si procente punctuale pentru anumitiangajati. Pentru anul acesta, nu avem inca nicio informatie",precizeaza Alexe.

Desi nu exista un buget de training agreat la nivelul companiei,angajatii fac training intern, fiind organizate cursuri teoreticepentru a invata caracteristicile produselor firmei.

De asemenea, se fac programe de training on the job, care suntstabilite in functie de nevoile personale ale fiecarui angajat, inurma unei discutii cu managerul direct.

In momentul in care o persoana este nou angajata in companie,are parte de o saptamana de training teoretic si de una de trainingpractic.

Stanleybet pe scurt:

  • 572 de angajati
  • 200 de agentii in 58 de orase din tara
  • Afaceri de 11,4 mil. de euro in 2008
  • Fluctuatie de personal de 2%
  • Media de varsta de 27 de ani
  • Filiala locala a grupului britanic Stanley Leisure
  • Prezent pe piata locala din 2003

Cariera

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO