Profesii

Ministrul muncii: Codul muncii ar putea ajunge la Parlament in iunie

16.05.2005, 19:59 26

Proiectul de modificare al Codului muncii ar putea fi supus dezbaterii Parlamentului in luna iunie, partenerii sociali ajungand la un punct de vedere comun privind continutul viitorul act normativ care sa reglementeze relatiile de munca, a afirmat ministrul muncii, Gheorghe Barbu.

"Dezbaterile dintre partenerii sociali, sindicate si patronate, privind modificarea Codului muncii au fost finalizate, la nivelul comisiei", a spus Barbu care a adaugat ca forma finala a proiectului urmeaza sa fie aprobata de conducerile confederatiilor sindicale si patronale, la sfarsitul acestei saptamani.

Potrivit ministrului, forma finala a proiectului de act normativ urmeaza sa fie redactata de specialisti ai Ministerului Muncii, impreuna cu reprezentanti ai partenerilor sociali.

"Urmeaza formularea articolelor, impreuna cu partenerii sociali. Vor fi utilizate si recomandarile formulate de Organizatia Internationala a Muncii cu privire la modificarile propuse. De asemenea, medierea punctelor divergente va fi realizata de catre Ministerul Muncii", a precizat Barbu.

Ministrul Muncii nu a putut oferi detalii referitoare la forma proiectului de lege. El este insa de parere ca proiectul de act normativ va fi finalizat pana la sfarsitul acestei luni.

"Important este faptul ca s-a depasit faza neintelegerilor. Proiectele de lege privind ucenicia, precum si strategia guvernamentala privind ocuparea fortei de munca lamuresc multe aspecte contestate de sindicate in privinta relatiilor de munca. Lucrurile incep sa intre pe fagasul firesc", a mai spus ministrul muncii.

Incepand cu sfarsitul lunii februarie, confederatiile sindicale au recurs la o serie de actiuni de protest, in intreaga tara, nemultumite de modificarile pe care guvernantii intentionau sa le aduca Codului muncii. Respectivul proiect de modificare a Codului muncii elimina o mare parte din restrictiile impuse patronilor de forma actuala a legii si reduce din drepturile salariatilor.

Inca de la adoptarea Codului muncii, in martie 2003, patronatele au acuzat ca noul act normativ genereaza mult mai multe avantaje pentru salariati decat pentru patroni, ei considerand legea prea restrictiva si calificand multe articole drept "aberante".

Astfel, patronatele au sustinut modificarea Codului, insa nu in forma propusa de Ministerul Muncii.

Principalele probleme identificate de investitori vizeaza fondul de garantare al salariilor, timpul de lucru limitat la 48 de ore pe saptamana, procedurile de angajare si concediere a salariatilor, clauza de non-concurenta pentru angajati, rolul sindicatelor in legatura cu stabilirea normelor de munca si cerintele privind formarea profesionala.

In opinia patronilor, un cod al muncii inflexibil si care descurajeaza crearea de noi locuri de munca genereaza un cerc vicios care, in ultima instanta, duce la o crestere economica scazuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO