Profesii

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: Inflaţia în 2018 va fi apropiată de cea pe care am estimat-o la crearea bugetului

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: Inflaţia în...

Autor: Cătălina Mănoiu

28.03.2018, 16:09 155

„Noi am avut o estimare vizavi de inflaţie când a fost bugetul pe 2018 - 3,1%. Este o creştere faţă de ceea ce am estimat, dar pe întregul an 2018 va fi ceea ce noi putem să spunem că am estimat sau poate cu o mică depăşire faţă de estimarea noastră din 2017 pentru anul în curs. Dar, pe întregul, an media va fi undeva aproape de ceea ce noi am estimat pe 2018”, a spus Eugen Teodorovici.

Întrebat ce măsuri guvernamentale are în vedere pentru a atinge acest obiectiv, respectiv pentru calmarea preţurilor şi păstrarea inflaţiei în apropierea estimărilor din buget, ministrul Finanţelor a spus că politicile Guvernului „sunt doar o parte din factorii de menţinere a inflaţiei”, pentru că „sunt şi alţi factori de care nu suntem noi responsabili”. „Partea de creştere de salarii reprezintă un factor de creştere a inflaţiei, lucrurile aici se opresc. Ştiţi că neam asumat un lucru, am luat o decizie vizavi de creşterile de salarii, lucrurile intră în normalitate, practic se aşează lucrurile şi nu mai intervin modificări (...) Ca o concluzie, pe întregul an media va fi foarte aproape de ceea ce noi am estimat pe 2018”, a spus oficialul.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a fost invitat joi, alături de toţi membrii Consiliului de Administraţie BNR, în comisia Economică şi de Industrii de la Senat, tema audierii fiind chiar inflaţia.

Potrivit site-ului Comisiei Economice şi de Industrii, întâlnirea cu membrii Consiliului de Administraţie ai B.N.R. este programată pentru joi, 29 martie, de la ora 11.00, iar tema audierii este „Evoluţia inflaţiei şi implicaţiile pentru economia României”.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în februarie la 4,7% faţă de februarie 2017, iar faţă de ianuarie 2018 creşterea este de 0,3%. Inflaţia nu a mai urcat la acest nivel din anul 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO