Profesii

Mercer: 25% din companiile americane au inghetat salariile

15.02.2009, 16:15 21

"Chiar daca nu toate companiile care se gandesc sa inghete salariile vor lua aceasta masura pana la finalizarea bugetelor, ne asteptam ca una din trei companii sa mentina salariile la nivelul de anul trecut", spune Steve Gross, consultant Mercer. Multe companii au decis sa reduca bugetele salariale de baza de anul acesta ca urmare a deteriorarii climatului economic si a revizuirii planurilor de business. Pe de alta parte, sunt si organizatii care planuiesc sa mareasca salariile angajatilor in 2009. Cresterea va fi insa cu peste 12% mai mica comparativ cu prognozele facute in octombrie 2008. Companiile care planuiesc sa mareasca salariile in 2009, reprezentand 75% din totalul respondentilor, si-au bugetat o crestere de 3,2%, dupa ce in octombrie 2008 estimau ca majorarea salariala va fi de 3,6%." Decizia de inghetare a salariilor poate reprezenta un lucru dificil de comunicat angajatilor, dar credem ca managerii vor fi oarecum ajutati de contextul fara precedent, incluzand aici nivelul redus al inflatiei si rata ridicata a somajului", afirma Gross. 

Printre bugetele salariale care vor avea cel mai mult in 2009 se numara cele ale executivilor, 77% dintre cei chestionati afirmand ca intentioneaza sa faca reduceri. "Din cauza performantelor scazute ale corporatiillor si a presiunilor venite din partea autoritatilor sau actionarilor, nu pare deloc surprinzator ca in ultimele luni o treime dintre cei care estimau ca vor mari salariile executivilor, au decis sa le inghete", spune Gross. 
Pe fondul subtierii bugetelor, plata angajatilor in functie de nivelul de performanta a devenit vitala pentru companii. Reprezentanul Mercer considera ca trendul imbunatatirii programelor de management al performantei se va accentua in urmatoarele luni, deoarece companiile vor dori sa poata diferentia angajatii buni de cei de nivel mediu sau slab. Firma de consultanta realizeaza periodic diverse studii salariale care vizeaza si angajatorii din Romania. Pe piata locala, angajatorii din multinationale vor creste salariile in medie cu 7% in acest an, cu patru procente sub estimarea facuta in luna iunie a anului trecut, potrivit unui update realizat luna trecuta de Mercer la studiul salarial Total Remunerations Survey.
Datele au fost colectate in intervalul 15 - 31 ianuarie, pe un esantion de 55 de companii, majoritatea multinationale, din domenii ca FMCG, industrie grea, banking, servicii, materiale de constructii, asigurari sau IT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO