Profesii

Managerii companiilor americane, prea bine platiti

24.07.2006, 16:06 12

Majoritatea investitorilor (90%) sunt de parere ca directorii companiilor americane au salarii prea mari, in timp ce 87% dintre acestia cred ca directorii companiilor au o influenta prea mare asupra felului in care este decis pachetul lor salarial.Managerii, la randul lor, au o atitudine mai nuantata fata de felul in care sunt remunerati. Aproape 60% dintre ei considera ca primesc salarii prea mari, iar 48% cred ca au la dispozitie parghiile necesare pentru a influenta salariile pe care le primesc, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta in domeniul capitalului uman Watson Wyatt Worldwide.
Cu toate acestea, majoritatea investitorilor si a directorilor de corporatii sunt de acord cu faptul ca modelul de remu-nerare pentru pozitiile de top mana-gement a "patat" imaginea corporatiilor americane, potrivit aceluiasi studiu.
Realizat in randul a 50 de directori care au functii in consiliile de administratie ale corporatiilor, studiul Watson Wyatt releva ca 79% dintre acestia considera ca modelul de remunerare pentru pozitiile de conducere a daunat imaginii corpora-tiste a Statelor Unite.
Un alt studiu condus de Watson Wyatt printre investitori si dat publicitatii la inceputul anului trecut releva ca 85% dintre acestia cred ca sistemul de plata a daunat imaginii corporatiilor americane.
"In timp ce parerile directorilor si ale investitorilor institutionali sunt foarte apropiate in ceea ce priveste problemele privind remunerarea la nivel executiv, au fost identificate unele diferente intre aceste doua grupuri, pe tema unor subiecte-cheie", a declarat Ira Kay, director general in consultanta pachetelor compensatorii la Watson Wyatt.
Astfel, parerile sunt impartite cand vine vorba de felul in care un anumit nivel salarial pentru managerii de top poate sa imbunatateasca performanta corporatiei respective. Daca doua treimi dintre directorii intervievati cred ca modelul de plata din companiile americane a contribuit la cresterea performantei corporatiilor, doar 22% dintre investitori sunt de acord cu acest lucru.
"In ciuda unor reforme majore, salariile directorilor si modalitatile de conducere a companiilor continua sa fie o sursa de controversa", precizeaza Kay. Studiul realizat de compania Watson Wyatt Worldwide subliniaza ca majoritatea directorilor si a investitorilor sustin transparenta salariilor oferite la nivel executiv.
In consecinta, trei din patru directori si investitori institutionali dezvaluie informatii despre salariile din management catre cei din jur.
"Datorita eternei controverse in ceea ce priveste plata managerilor, atat directorii, cat si actionarii au cazut de acord ca dezvaluirea salariilor managementului este o politica care ii poate influenta pozitiv pe actionari", a adaugat Kay.
El a mai precizat ca publicarea salariilor managerilor demonstreaza ca sistemul functioneaza si constituie, pe de alta parte, si o modalitate de a controla eventualele abuzuri.

Statele Unite, raiul salariilor pentru directori

Potrivit unui studiu realizat de compania Mercer Human Resource Consulting, diectorii din Statele Unite ale Americii au cele mai mari salarii lunare si cele mai mari venituri totale anuale (salariul lunar plus bonusurile) din toata lumea.
Cercetarea, care a urmarit sa determine salariile pentru directorii financiari, de marketing si de resurse umane din 14 tari, a aratat ca directorii financiari si cei de marketing castiga in SUA de peste patru ori mai mult decat cei din India, in timp ce directorii de resurse umane au venituri de peste trei ori mai mari. "Salariile lunare si veniturile anuale sunt mai mari in Statele Unite pentru ca acolo competitia pentru atragerea de talente este foarte mare, iar companiile trebuie sa plateasca mai mult daca vor sa aiba angajati de top", a explicat Steve Gross, reprezentantul Mercer.
Cu un salariu mediu anual de 250.000 de dolari pe an, directorii financiari americani conduc in topul celor mai bine platiti. Ei sunt urmati de omologii lor din Canada si Marea Britanie care castiga intre 186.400 de dolari si 180.300 de dolari pe an. Un director de marketing americani castiga, in medie, 203.100 de dolari pe an, de aproape cinci ori mai mult decat cei din India, care castiga 40.000 de dolari pe an. Urmeaza directorii italieni, cu un salariu mediu anual de 169.100 de dolari. Locul trei este adjudecat de directorii de marketing din Marea Britanie cu 167.800 de dolari in medie pe an.
Un director de resurse umane castiga, in medie, 175.000 de dolari pe an, iar veniturile totale anuale pot ajunge la 219.000 de dolari. Aproape la fel de bine este si in Marea Britanie unde directorii de resurse umane pot castiga 161.900 anual, iar veniturile totale pot ajunge la 202.500 de dolari pe an.
Cercetarea realizata de Mercer face parte dintr-un studiu mai amplu care va furniza date despre veniturile a 50 de pozitii in 50 de tari, date necesare companiilor multinationale pentru stabilirea salariilor pentru angajatii lor din diferite tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO