Profesii

Mai multe categorii de bugetari, fara salariu timp de mai bine de o luna

31.01.2005, 00:00 42

Pentru mai multe categorii de bugetari cel de-al treisprezecelea salariu reprezinta singura sursa de venit, in luna ianuarie, cind intra in vigoare o serie de prevederi legale potrivit carora salariile in sistemul bugetar trebuie platite o singura data pe luna.
Legea finantelor publice prevede modificarea sistemului de salarizare pentru bugetari, in sensul platii acestor sume o singura data pe luna.
Pentru unii bugetari (cadrele militare si politistii, spre exemplu), acest sistem se aplica de la 1 ianuarie 2003, in timp ce pentru altii (profesori, cadre medicale, functionari), el intra in vigoare la 1 ianuarie 2005. Drept urmare, de la plata lichidarii pe decembrie (in prima saptamina a anului) si pina la salariul din ianuarie (ce va fi achitat intr-o singura transa, la mijlocul lui februarie), singurul venit pentru acesti bugetari ramine al treisprezecelea salariu.
Astfel, salariatii din sistemul sanitar vor primi primul salariu din 2005 abia la mijlocul lunii februarie, pina atunci ei neavind alta sursa de venit, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Adrian Birea, vicepresedintele Federatiei Sanitas.
Nemultumirile sindicalistilor din sistemul sanitar sint legate si de faptul ca Ministerul Sanatatii nu a initiat din timp o campanie de informare si de pregatire a oamenilor, astfel incit acestia sa-si poata administra mai bine veniturile, mai ales ca aceste prevederi erau cunoscute de acum doi ani, a mai spus Birea.
Vicepresedintele Sanitas a spus ca sindicalistii au cerut Ministerului Sanatatii sa ia masuri pentru acordarea celui de-al treisprezecelea salariu, dar pina acum nu au primit nici un raspuns.
In schimb, unii dintre angajatii din invatamint au primit al treisprezecelea salariu - mai mic, insa, decit salariul din celelalte luni ale anului.
"Pentru multi apare problema platii ratelor, pentru ca nu s-a stiut ca aceste prevederi intra in vigoare acum", a declarat agentiei MEDIAFAX, Simion Hancescu, vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI).
Potrivit lui Hancescu, cadrele didactice si-au primit lichidarea pentru decembrie si al treisprezecelea salariu in perioada 6-10 ianuarie, cu intirziere in unele zone, din cauza neaprobarii la timp a bugetelor locale. Ei nu vor mai primi insa alti bani pina la 15 februarie, timp in care este greu de spus din ce vor trai, a adaugat liderul sindical.
Aceste prevederi ii afecteaza nu numai pe angajatii din sistemul sanitar si din educatie, ci si pe functionarii publici, afirma Vasile Marica, liderul Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici din Romania. Marica a declarat agentiei MEDIAFAX ca oamenii au tot dreptul sa fie nemultumiti. "Dupa ce ca au salarii mici, de acum le vor primi doar o data pe luna", a precizat liderul sindical.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO