Profesii

Îşi schimbă Banca Naţională politica? Ruxandra Avram, director BNR: Punem presiune pentru reducerea comisioanelor percepute persoanelor fizice

Directorul Direcţiei Monitorizarea Infractructurilor Financiare din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), Ruxandra Avram, a declarat joi că banca centrală „pune presiune” pentru reducerea comisioanelor percepute de bănci persoanelor fizice.

„Evident că trebuie făcut ceva în acest sens. Mai mult decât atât, am luat din piaţă comisioanele aplicate şi persoanelor fizice şi la partea de companii şi am făcut o mică comparaţie. La persoanele fizice a cam scăzut. A venit şi revoluţia privin comparabilitatea comisioanelor, oricum punem presiune pentru reducerea comisioanelor pentru persoanele fizice, sectorul care este vulnerabil. Eu m-am uitat puţin la companii şi am făcut o mică evaluare. Apropo de costurile pe care o bancă le plăteşte sistemului de plăţi. M-am uitat în schimb să văd ce fac băncile. Pe comisionul aplicat companiilor creşte şi cu 300% şi cu 400%. Astea sunt plafoanele, este imens din punctul meu de vedere”, a declarat reprezentantul BNR.

Potrivit oficialului BNR, comisionul de 35% al veniturilor pe sistemul bancar din comisioanele pe piaţa de retail este mare şi va crea probleme băncilor în contextul în care pe piaţă intră jucători cu oferte competitive.

„Mie mi se pare o cifră mare. Asta ce arată de fapt? Că finaţarea nu are potenţiali solicitanţi, şi atunci trebuie să supravieţuieşti, te duci pe zona de retail. Zona de retail ca să poţi să supravieţuieşti ridici puţin comisioanele, ceea ce reprezintă un oarecare pericol”, a precizat Ruxandra Avram, in cadrul conferinţei „Eu plătesc cu cardul” organizată de Banking News.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.