Profesii

Ioana Matei, Business Magazin: Tu ce ai învăţat în 2020? Să nu luăm “for granted” lucrurile bune care ni se întâmplă. Pentru prima dată m-am gândit că aş putea să îmi iau un telefon “cu butoane”, pe care doar să vorbesc şi pe care doar să fiu sunată. Din cauza insomniilor cauzate de pandemie am reflectat mai mult la sensul vieţii

Ioana Matei, Business Magazin: Tu ce ai învăţat în...

Autor: Ioana Matei

02.01.2021, 21:02 312

Cândva prin februarie 2020, am ieşit la un restaurant chinezesc din Bucureşti, cu o cunoştinţă originara din China. 

Părea de domeniul SF-ului ceea ce îmi povestea despre rudele sale, care, izolate în casa, începuseră sa joace ping-pong de plictiseala in casa. Virusul acela părea doar o ştire - extrem de indepartata - şi filmuletul pe care mi l-a aratat, cu părinţii jucând ping-pong pe masa din sufragerie, recunosc, destul de amuzant. 

Mi se părea de asemenea ca sa fii obligat sa stai în casa, fie şi din cauza unui virus, poate sa se întâmple doar în China. Cam asa imi amintesc eu momentul in care am aflat prima data despre noul coronavirus. Era penultima iesire la restaurant pe anul acesta, inainte de starea de urgenta. A doua a fost de ziua mea, tot prin februarie, cand le spuneam prietenilor mei ca eu cred ca virusul nu ne va afecta atat de mult. 

Nu cred ca veti gasi ceva nou in ceea ce voi scrie mai jos – am avut cu totii cam aceleasi revelatii in 2020. Le scriu insa pentru a-mi aminti mie, dar si voua, pentru atunci cand pandemia se va fi sfarsit (in curand sper!) si poate tumultul evenimentelor de zi cu zi ne va face sa le uitam.  Lista este deschisa si, daca simtiti nevoia, nu ezitati sa faceti completarile voastre in sectiunea de comentarii de pe Facebook sau Linkedin. 

1.         Fii putin mai temător în ceea ce priveşte lucrurile pe care le poate aduce viitorul. Nu trai cu panica, dar fii totusi precaut si atent la ce se intampla in lume – chiar si la mii de kilometri departare. Nu suntem invincibili si nu ne putem indeplini obiectivele independent de ceea ce se intampla in jurul nostru. Cati dintre noi am luat in calcul ca ne vom petrece anul cu masti pe fata atunci cand ne scriam rezolutiile pentru anul 2020? Si totusi, doar respectarea unor reguli simple, in masa, ne-au putut asigura o existenta relativ normala in acest nou context. 

2.    Aş zice sa nu luam “for granted”, ca pe un dat, cum spun americanii, lucrurile bune care ni se intampla, oricat de simple par acestea. Acum recunosc ca pare exotica ideea de a merge la un restaurant (mai ales unul chinezesc) in Bucuresti, de exemplu, daramite o cafea bauta in Viena. 

3. Ia-ti timp liber, chiar si cand nu mergi in concedii peste mari si tari. Fara el, ajungi sa iti reversi frustrarile asupra celor cu care comunici (fie ei aflati si la distanta). La BM, am vorbit despre agendele executivilor mutaţi şi ei, ca noi, acasă, dar şi despre angajaţi aflaţi la toate nivelurile - care se confruntau cu toate lucrurile prin care treceam şi eu - Burnout, insomnie, dorinţa de a face sport (rămasă la stadiul de dorinţa după câteva săptămâni de stat acasă), singurătate sau, din contra, neobişnuit de mult timp petrecut cu familia. Cu alte cuvinte, un haos, atat pe plan personal, cat si profesional.  

4.   In tot acest haos s-a evidentiat si oboseala generata de toate gadgeturile – cele pe care ne desfasuram munca, dar si cele de relaxare, de dupa (TV, telefon). Practic, oboseam stand pe canapea din cauza lor – motiv care am decis sa mai reduc din folosirea acestora – cel putin pe plan personal. Cred ca a fost prima data cand m-am gandit ca as putea sa imi iau un telefon “cu butoane”, pe care doar sa vorbesc si pe care DOAR sa fiu sunata. Sigur e pe lista pentru 2021.

5. Imi apreciez timpul liber, dar  nu ştiu ce aş fi făcut doar cu timp liber, situatie in care s-au gasit multi dintre prietenii mei, spre exemplu actori care au ramas fara activitate de aproape un an. Munca nu mi-a adus doar burnout, dar si bucurie – motivatie sa mă trezesc la ore “normale”, sa mă pregătesc pentru interviuri via Zoom ca si cum m-as pregati de birou. Prin urmare, mult trambitatul Work Life Balance chiar nu ar trebui sa fie un mit sau doar un obiectiv spre care sa aspiram cu totii. Cred ca este esential pentru a ramane sanatosi – din toate punctele de vedere.  

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO