Profesii

Inginerii romani, marfa cautata de angajatorii straini

19.06.2006, 16:01 370

Companiile din domeniul consultantei in inginerie, al programarii sau al constructiilor isi maresc constant efectivele, multe din acestea anuntand angajari de zeci sau sute de oameni.
Una din metodele folosite cu precadere in batalia pentru atragerea talentelor este recrutarea direct de pe bancile scolilor. In afara de atragerea specialistilor din piata, de colaborarile cu firmele de recrutare si deja clasicele targuri de joburi, foarte multi dintre acestia intretin parteneriate cu diferitele facultati de profil din tara.
Pe langa marii angajatori traditionali din industrie, firmele internationale care intra pe piata se fac din ce in ce mai puternic simtite. Acestea atrag oameni pentru diferite proiecte internationale, platind salarii la nivelul pietei locale.
"Oricum, nu ne limitam doar la oferta salariala, ci si la faptul ca apartinem unui grup mondial si ca le putem oferi cele mai bune metode de lucru", a declarat Roger Moat, director general al Assystem Romania, membra a grupului francez Assystem, care ofera consultanta in inginerie, tehnologie si inovatie.
Filiala locala, care numara in prezent 170 de persoane, a anuntat saptamana trecuta ca va angaja in jur de 330 de ingineri romani pana in 2008, pentru proiectele locale pe care le deruleaza cu diferiti clienti multinationali. Pintre acestia se numara Dacia-Renault, Orange, Alcatel sau Airbuss.
Compania este prezenta in Romania din 1994, insa a hotarat recent sa isi creasca semnificativ numarul de angajati tocmai datorita cererii puternice din partea colaboratorilor care au nevoie de specialisti pentru diferitele programe de cercetare sau de proiectare localizate aici.
Potrivit oficialilor Assystem, Romania este recomandata ca o sursa destul de buna pentru cooptarea inginerilor, mai ales prin prisma trecutului sau industrial si a competentelor lingvistice, extrem de necesare pentru comunicarea in cadrul echipelor mixte.
Daca oficialii companiei spun ca, in ciuda competitiei din Bucuresti, gasesc suficienti oameni, dificultati mai mari intampinand atunci cand vine vorba de centrele din provincie. Spre exemplu, in prezent compania se straduieste sa relocheze oameni in centrul de la Pitesti, insa motivarea acestora nu este tocmai usor de realizat. Principalele argumente ar fi insa anvengura proiectelor si avantajele logistice.
Cu toate acestea, specificul activitatii face ca selectia sa fie foarte dura. Reprezentantii Assystem sustin ca, dintr-o suta de cv-uri, ajung sa angajeze trei oameni.
Ei au observat ca, in termeni de competenta, nu exista diferente intre inginerii francezi si cei romani, insa ceea ce i-a surprins a fost atitudinea femeilor-ingineri de aici.
"Exista aici o motivatie extrem de puternica in randul femeilor. Am intalnit foarte multe femei care tocmai terminasera scoala si erau extrem de dornice sa reuseasca", a precizat Moat.
El a mai mentionat ca Assystem va trimite anul acesta peste 25 de stagiari in Franta, in Marea Britanie si in Germania.
O alta companie in cautare de personal tehnic este Freescale Semiconductor Romania, fosta divizie locala de produse semiconductoare a Motorola, care din 2004 a devenit independenta. Aceasta este prezenta in Romania din anul 2000 si, potrivit reprezentantilor sai, numarul angajatilor ar trebui sa creasca in viitorul apropiat pentru a atinge valoarea medie, de 300 de angajati, a celorlalte filiale din alte tari. Freescale a angajat in ultimele 12 luni in jur de 100 de oameni si, pana la sfarsitul anului, va mai face alte cateva zeci de recrutari.
Compania colaboreaza cu Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Politehnica Timisoara si Universitatea "Transilvania" Brasov, precum si cu cateva firme de recrutare.
"Pana acum am reusit sa recrutam conform planului, insa in prezent cel mai greu de gasit sunt oamenii cu cativa ani de experienta si cei care sa imbine atat competente tehnice, cat si competente de people management", a afirmat Carmen Dumitrache, HR manager Freescale Semiconductor Romania.
Ea a adaugat ca pozitiile vizate sunt in principal pentru programatori si ca, pentru fiecare 5 oameni recrutati, firma trebuie sa treaca printr-o baza de in jur de 50 de aplicanti.
Angajatorii din constructii au si ei planuri serioase de a recruta ingineri. Doi dintre jucatorii de pe aceasta piata care au anuntat saptamana trecuta ca fac angajari sunt Strabag Romania si Summa Romania.
Strabag este in cautare de ingineri mecanici si electrici cu cativa ani de experienta, in timp ce Summa are deschise mai multe pozitii, pentru pozitii cum ar fi project engineering manager, construction manager, engineering coordinator sau planning engineer.

Alte domenii "in forma"

Cel mai amplu proces de recrutare a fost demarat saptamana trecuta de compania Bechtel, care a anuntat ca pana la sfarsitul lui iulie va angaja aproape 1.000 de muncitori pentru autostrada Transilvania. Alti angajatori activi sunt cei din industria bunurilor de larg consum (FMGC), care au anuntat ca sunt in cautare de specialisti pentru diferite domenii. Ursus Breweris, Cristim, Nestle, Phillip Morris sau Gallaher Romania sunt cateva din companiile de profil care au publicat anunturi de angajare. Oferta acestora include posturi de vanzari, de specialisti financiari, in resurse umane sau in marketing. Spre exemplu, producatorul de bere Ursus Breweries cauta un reprezentant de vanzari pentru zona Capitalei, care trebuie sa aiba experienta relevanta in FMCG, in timp ce compania de tutun Gallaher Romania asteapta candidati pentru postul de sales analyst, care presupune realizarea unor studii de piata si colectarea informatiilor utile pentru departamentele de vanzari si marketing. Producatorul de mezeluri Cristim vaneaza oameni pentru posturile de chief accountant, key account executive si financial controler, carora le cere cel putin trei ani de experienta. Nestle Romania are deschise pozitii de human resources business analyst, software applications coordinator si market research analyst, pentru Bucuresti, si cere candidatilor sa aiba un background de activitate de 2-3 ani in ariile de business pentru care aplica. Producatorul de tutun Phillip Morris International cauta pentru afacerile din Romania o persoana pentru functia de HR key account.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO