Profesii

Infuzie de capital uman pentru industria farmaceutica

Infuzie de capital uman pentru industria farmaceutica
17.07.2006, 17:34 75

Daca ai terminat Facultatea de medicina sau de farmacie si esti in cautarea unui loc de munca, nu ai cum sa ratezi ofertele unora dintre celor mai importanti jucatori din industrie, care saptamana trecuta au pus la bataie aproximativ 125 de job-uri. Pozitiile de middle management din vanzari sunt si ele la mare cautare, fiind anuntate 20 de posturi vacante.

Faptul ca managerii regionali sau zonali de vanzari sunt cei mai cautati pe piata fortei de munca nu pare sa mai surprinda pe nimeni. "Piata se dezvolta, iar consumul este in crestere, iar presiunea cea mai mare este pe zona de vanzari", spune Madalina Uceanu, director executiv la Aims Human Capital Romania. Inginerii sunt si ei marfa rara pe piata fortei de munca, urmati de specialistii in marketing.
In ceea ce priveste liderii pe domenii, industria farmaceutica se detaseaza in topul angajatorilor, principalii jucatori de profil recrutand aproape in flux continuu.
"Sectorul farmaceutic este unul dintre cele mai dinamice, in special pe partea de vanzari. Aici se resimte poate cel mai puternic dezechilibrul intre cererea de specialisti si oferta. Dificultatea deriva din profilul foarte complex si specializat al candidatilor cautati, care trebuie sa fi absolvit facultati de profil, pentru a intelege si a promova produsele farmaceutice in randul interlocutorilor (farmacii, medici, spitale)", explica Madalina Motora, Communciation Coordinator la Manpower Romania.
Producatorul de medicamente Terapia-Ranbaxy a fost unul dintre cei mai activi recrutori in saptamana care a trecut. "Suntem implicati intr-un proiect de recrutare care presupune selectarea si angajarea in urmatoarele trei luni a unui numar de aproximativ 150 de oameni. Posturile vizate sunt cele de Product Manager, Area Sales Manager - promovare si Reprezentanti medicali", spune Erika Kaupert, HR Director, Terapia-Ranbaxy.
Companiile cauta in special absolventi ai Facultatii de medicina sau farmacie, cu experienta intr-o pozitie similara si care sa aiba cunostinte de limba engleza si despre industrie. "Cu-vintele-cheie in ceea ce priveste criteriile pe baza carora in final ne alegem viitorii angajati sunt: profesionalism, performanta si o conduita etica atat fata de clienti si parteneri, cat si in cadrul companiei", spune Kaupert. Candidatii, la randul lor, au un set de asteptari in momentul in care decid sa aplice pentru un anumit job.
"Atunci cand aleg o companie, candidatii competitivi si bine pregatiti iau in considerare pachetul salarial si be-neficiile, dar si prestigiul companiei pe piata, cultura organizatiei, mediul de lucru, strategia de resurse umane, dezvol-tarea profesionala si, nu in ultimul rand, echipa profesionista din care vor face parte", este de parere HR Managerul Terapia.
Competitia intre business-uri se traduce in competitie pentru recrutarea de oameni buni. "Competitia pe piata fortei de munca (in industria farmaceutica - n.r.) a devenit foarte puternica. Au crescut atat exigentele companiilor fata de candidati, cat si ale candidatilor fata de companii", spune Erika Kaupert, HR Director, Terapia-Ranbaxy.
Eugen Gane, directorul de resurse umane al Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma, a declarat saptamana trecuta pentru ZF ca aproximativ 200 de oameni vor intra in echipa Sensiblu pana la sfarsitul acestui an, principalele pozitii cautate fiind cele de specialisti in industria farmaceutica.
Alte companii din industria farmaceutica in cautare de personal sunt Help Net si Novartis, care cauta specialisti pentru pozitii de Area Sales Manager, Brand Manager, First Line Sales Manager, Regional Manager, Medical Representative sau Pharmacy Representative.
Pe locul doi dupa industria farmaceutica se afla sectorul IT, cu 64 de oferte de angajare. Ipsos a anuntat ca angajeaza 60 de Junior Programmers, iar Oracle are disponibile 11 pozitii, procesul de recrutare fiind in plina desfasurare, potrivit reprezentantilor companiei. Toti cei care vor fi recrutati vor lucra in Romania, unde Oracle are peste 600 de angajati in prezent.
"Capitalul de specialisti in Bucuresti si Timisoara incepe sa devina insuficient pentru cererea pietei. Orase precum Iasi sau Cluj devin acum tinta investitiilor IT pentru ratiuni legate de disponibilitatea si calitatea specialistilor in domeniu", considera Motora. La randul sau, FMCG-ul este un domeniu extrem de activ, una dintre perioadele sale de maxima efervescenta fiind sezonul estival. Danone, Ursus, Heidi, Nestle, Elite, QAB, Brau Union sunt doar cativa dintre jucatorii importanti care au publicat anunturi pentru 30 de job-uri.
O oferta interesanta a venit din partea companiei de recrutare AP Executive, care cauta un Business Development Manager pentru o companie care activeaza in domeniul studiilor de marketing. Oferta de angajare cuprinde si pachetul salarial, de aproximativ 30.000 de euro, la care se adauga bonusuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO