Profesii

in business, femeile sunt egale cu barbatii

27.03.2006, 00:00 94

Discriminarea femeilor este un fenomen caracteristic pentru toate mediile sociale, singura exceptie fiind mediul de afaceri, unde gradul de discriminare este mult mai scazut, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre femei si barbati (ANES).

"In mediul de afaceri nu se remarca acelasi grad ridicat de discriminare ca in alte domenii", a declarat Maria Mota, presedintele ANES.

Ea a explicat ca principalul motiv pentru care femeile de afaceri sunt mai ferite decat cele care activeaza in alte domenii de activitate este acela ca ele au reusit sa dovedeasca faptul ca sunt puternice, ca se implica si ca au initiativa.

"In acest moment cred ca femeia de afaceri din Romania si-a castigat respectul, mai ales avand in vedere ca si media promoveaza o imagine a femeii cu reusite in domeniu", a mai spus Mota. Cu toate acestea, crede ea, discriminarea este o problema destul de serioasa in societatea actuala, chiar daca victimele nu o constientizeaza intotdeauna.

Ea se face simtita in viata de familie si mai ales in plan politic, unde luarea deciziilor este un atribut mai degraba asociat barbatilor.

Piata muncii nu este nici ea ferita de acest fenomen. Oficialii ANES au punctat faptul ca in continuare, pe piata salariilor, femeile continua sa fie dezavantajate, in ciuda faptului ca diferenta dintre salariile barbatilor si cele ale femeilor s-a mai estompat in ultimii ani.

Astfel, printre activitatile economice care ofera cele mai mici salarii medii pentru femei sunt cele din domeniile hotelier, al restaurantelor sau din industria prelucratoare.

Discrepantele dintre salariile intre cele doua sexe, sustin oficialii agentiei, apar din cauza diferentelor intre nivelul de calificare si pozitia ierarhica la locul de munca, avand in vedere ca maternitatea si perioada legata de concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului reprezinta o ruptura in dezvoltarea carierei unei femei.

Acest lucru nu este insa unul tipic romanesc, fenomenul manifestandu-se si la nivel european. Astfel, potrivit datelor Eurostat, in perioada 1994 - 2004 diferenta dintre salariile anajatilor de sex masculin si cele ale persoanelor de sex feminin s-a redus cu 7%, ajungand la 14%.

Oficialii ANES spun ca discriminarea este si rezultatul faptului ca nu exista programe menite sa informeze in legatura cu egalitatea in drepturi a sexelor pe piata muncii. De asemenea, precizeaza ei, ar fi nevoie si de programe speciale de reconversie profesionala a fortei de munca feminina in domeniile de activitate in care acestea sunt, in mod traditional, slab reprezentate, cum ar fi cele in care "se folosesc tehnologii de formare si de informare".

Maria Mota este de parere ca una din cauzele comportamentelor discriminatorii o reprezinta existenta stereotipurilor de gen, promovate in educatie, cultura sau in mass-media.

"Inca din fotografiile din manuale copiii observa ca femeile stau in bucatarie, in timp ce barbatii citesc ziarul sau se uita la televizor", a explicat ea.

Oficialii ANES intentioneaza, de asemenea, sa promoveze masuri care sa combata stereotipurile si rolurile sexiste transmise prin publicitate si, in general, prin mass-media.

Cum stau lucrurile in tarile memebre ale Uniunii Europene? Aproape o treime (32%) din managerii din spatiul UE sunt femei. Cel mai bine reprezentate in randul managerilor sunt doamnele din Letonia - care reprezinta 44% din totalul managerilor, Lituania (43%) si Estonia (38%). Cel mai slab reprezentate sunt cele din Cipru - cu numai 14% manageri femei din totalul managerilor, Malta (15%) si Danemarca (23%).

In ceea ce priveste castigul la nivelul anului 2004, barbatii europeni au castigat in medie cu 15% mai mult decat femeile, cele mai mici diferente (in jur de 5%) inregistrandu-se in Malta, Portugalia si Belgia, iar cele mai mari (in jur de 25%) in Cipru, Estonia si Slovacia.

Cu toate acestea, in cele mai multe state membre care au furnizat date pentru Eurostat, femeile lucreaza in general mai multe ore pe zi decat barbatii, in acest calcul intrand munca platita, studiul si munca domestica. Reprezentantele sexului frumos lucreaza cu o ora mai mult decat barbatii in Italia, Slovenia, Estonia, Lituania, Spania si Ungaria.

Timpul de lucru este egal intre sexe numai in Marea Britanie si in Suedia. Cele mai lungi zile de lucru le au doamnele din Lituania si Slovenia (in jur de 8 ore), in timp ce de cele mai scurte se bucura cele din Germania si Belgia (in jur de 6,5 ore).

In ceea ce priveste timpul liber, atat femeile, cat si barbatii din statele membre ale UE petrec circa 2 - 3 ore pe zi pentru masa si ingrijire personala.

Femeile finlandeze se bucura de cele mai mari intervale de pauza (5 ore si jumatate pe zi), iar cele lituaniene se pot declara cele mai nefericite, cu numai 3 ore si 49 de minute pe zi dedicate propriei persoane.

Chiar si in Europa, cele mai intalnite preocupari casnice pentru femei sunt pregatite mancarii si curateniei, in timp ce barbatii tind sa isi consume mai mult din timpul liber cu acitivitati de gradinarit, constructii sau reparatii. liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO