Profesii

IDC afirma ca lansarea Windows Vista va genera 800 de locuri de munca in Romania

04.10.2006, 18:49 37

Lansarea noului sistem de operare Windows Vista va genera aproximativ 800 de noi locuri de munca in 2007 pe piata locala, conform unui studiu realizat de IDC Romania comandat de compania Microsoft.
Lansarea noul sistem de operare urmeaza sa aiba loc la sfarsitul anului pentru companii si la inceputul lui 2007 pentru utilizatori.
In 2007, numarul total al angajatilor din domeniul IT va fi de circa 34.600, dintre care circa 8.250 de angajati vor avea o legatura directa cu Windows Vista.
"Cand vorbim de angajati ce au o legatura directa cu Windows Vista, ne referim spre exemplu la angajatii din companiile ce vor vinde Windows Vista sau la cei din companiile ce vor dezvolta produse software pentru noul sistem de operare", a explicat Laurentiu Popescu, directorul general al IDC Romania.
Conform aceleiasi surse, pentru fiecare dolar generat de Microsoft din vanzarea licentelor de Windows Vista, companiile din industria hardware vor genera 7,5 dolari, companiile software 3,2 dolari, iar segmentul de servicii va genera 2,1 dolari.
Anul viitor cheltuielile IT realizate pe piata locala vor atinge 1,5 miliarde de dolari (1,2 mld. euro), din care 35% va fi generate de segmentul de software si servicii, conform IDC.
Conform unui alt studiu realizat de IDC, lansarea Windows Vista va crea noi locuri de munca pentru mai mult de 150.000 de companii IT din sase piete-cheie ale Europei (Danemarca, Franta, Germania, Polonia, Spania si Marea Britanie, care impreuna totalizeaza 65 de procente din sumele cheltuite pentru IT in piata comuna europeana).
Conform IDC, intrarea pe piata a Windows Vista va genera venituri de mai mult de 32 de miliarde de dolari pentru aceste companii in 2007. In plus, 1 milion de angajati vor avea o legatura directa cu noul sistem de operare, care va genera 50.000 de noi locuri de munca.
"Windows Vista va fi o lansare importanta pentru Microsoft", a spus Marcel Warmerdam, director de cercetare de piata la IDC, coautor al raportului. "Dar va fi o lansare si mai importanta pentru o comunitate mult mai larga la nivel mondial", adaugat oficialul IDC.
Windows Vista va fi instalat pe mai mult de 30 de milioane de calculatoare in cele sase piete-cheie ale Europei, in primul an in care va fi disponibil pe piata, si pe 105 milioane de computere la nivel mondial. Aceasta baza instalata va crea o piata pentru dezvoltatorii de aplicatii, pentru integratorii de sisteme si pentru alte companii care produc, vand sau distribuie produse sau servicii care ruleaza pe noul sistem de operare. Studiul IDC prevede ca la fiecare euro castigat de Microsoft din vanzarea licentelor Windows Vista, companiile din ecosistemul IT vor obtine, in medie, 13 euro.
Totusi, studiul IDC a fost criticat in articolele aparute in presa internationala, documentul fiind considerat doar un argument pentru Microsoft in fata Comisiei Europene, institutie ce este foarte atenta la eventuale incalcari ale legii antimonopol pe care gigantul american le-ar putea face odata cu lansarea noului sistem de operare.
Microsoft a lansat o campanie asemanatoare in SUA la sfarsitul anilor 90, dupa ce Departamentul de Justitie a amenintat ca va "sparge" compania in mai multe companii mai mici. Studiile comandate de Microsoft aratau ca intentiile Departamentului de Justitie ar putea cauza pagube intereselor comerciale ale SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO