Profesii

George Butunoiu: Paradoxul romanesc

29.01.2007, 15:24 15

Romanii cred despre ei insisi ca nu sunt buni manageri. Citesc despre asta zilnic, in fel de fel de articole, studii si sondaje. Sunt convinsi ca au o multime de alte calitati: inteligenta, inventivitate, spirit, ospitalitate etc. - numai abilitati manageriale, nu.
Si eu am crezut asta, aproape neconditionat, pentru ca aveam destule exemple in jur: toata lumea vede cum, la o luna dupa ce pleaca managerul strain si vine unul roman, intr-o firma invidiata de toata lumea pana atunci, incepe scandalul; si invers, cum vine managerul strain, incep sa se dreaga lucrurile.
Mult timp din viata m-am chinuit cautand o explicatie. M-am straduit sa vad ce fac managerii romani si ce nu ar fi trebuit sa faca, sau ce ar fi trebuit sa faca si nu au facut. Nu m-am lamurit! Mi-am zis, atunci, sa o iau invers, sa vad cum conduc strainii si sa observ deosebirile. Tot nu m-am lamurit! Nu am vazut nicio diferenta semnificativa intre ce face un strain si ce face un roman in situatii similare. Si unul, si celalalt gandesc si fac aceleasi lucruri, dau aceleasi solutii, completeaza aceleasi formulare, se imbraca la fel, ba fac chiar si ilegalitati asemanatoare. Si totusi rezultatele sunt complet diferite.
Ani de zile am incercat sa imi dau seama ce imi scapa, unde gresesc? Pana de curand, cand am avut o revelatie: nu voi gasi acele diferente fundamentale, pentru ca ele nici nu exista! Imaginati-va un mic test: luati o companie oarecare, dupa care cereti la 20 de manageri straini si la 20 de manageri romani sa scrie pe o hartie cum ar conduce ei aceasta firma. Apoi, ghiciti care sunt raspunsurile strainilor si care ale romanilor (ignorati solutia facila: cele in engleza sunt ale strainilor, cele in romana, ale romanilor...).
Dintr-o data, problema se muta in cu totul alta parte: de ce un roman si un strain, care sunt la fel de bine pregatiti si de inteligenti, si care fac exact aceleasi lucruri cand conduc o firma, obtin rezultate (reactii din partea angajatilor) total diferite? Ce s-ar intampla daca o divinitate a managerilor ar fi neatenta si, inainte de a-i numi in functii pe cei doi, le-ar schimba numele si limbile materne intre ele? Or, astfel puse intrebarile, raspunsurile par sa fie mult mai usor de dat, si sunt sigur ca fiecare dintre noi are si propriile explicatii suplimentare.
Ma mir ca nu prea am auzit vorbindu-se, pana acum, de "manager branding", pentru ca de o multime de alte "brandinguri" se face mult caz la noi: de tara, de angajator, de vedeta etc. Cand va intra si acest termen in uzanta curenta, cred ca ne vom putea exprima mult mai concis: ai brand, te asculta angajatii (si, aproape implicit, ai si rezultate bune); nu ai, iti vor face zile fripte, indiferent de cat de priceput in ale managementului esti.
Ce credeti ca s-ar intampla daca l-am ruga pe Bill Gates (ca tot vine in Romania) sa isi schimbe pasaportul cu un buletin romanesc, sa-i scoatem ochelarii si sa-i punem o mustata, sa-l invatam perfect romaneste si sa-l trimitem trei luni manager la o firma in restructurare? Probabil ceea ce cred si eu ... Problema se complica din nou atunci cand te intrebi, inevitabil, cine si ce poate face? Raspunsul cel mai comod ar fi metafizicul "xxx prin noi insine!", care te scapa de efortul unui angajament pragmatic. Insa, daca e sa ma gandesc la o solutie de la care sa vad ceva efecte in timpul vietii mele, cred ca va trebui sa astept ajutor si din alta parte. Putini manageri vor reusi sa rupa singuri cercul vicios si sa isi construiasca rapid un brand puternic, mai intai in interiorul firmei, apoi in comunitatea lor de business si asa mai departe. Ceilalti vor acumula frustrare dupa frustrare, vor deveni obositi si nervosi si vor incepe sa stranga bani pentru un MBA, convinsi ca de acolo va veni salvarea.
Dar sa revin la paradoxul romanesc: daca ma intreaba cineva: "GB, ce crezi, sunt mai buni managerii straini decat cei romani?", cum pot eu sa-i raspund: "Nu, domnule, managerii romani sunt la fel de buni ca aceia straini, numai ca ultimii obtin rezultate mult mai bune decat primii", fara sa ma fac de ras?

George Butunoiu, Managing Partner la George Butunoiu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO