Profesii

Gartner: Majoritatea liderilor de HR se aşteaptă în continuare ca piaţa globală a muncii să devină mai competitivă, în ciuda îngrijorărilor. Care sunt principalele previziuni pentru liderii de resurse umane în 2023

Gartner: Majoritatea liderilor de HR se aşteaptă în...

Autor: Roxana Rosu

16.01.2023, 16:58 207

Majoritatea liderilor de HR se aşteaptă în continuare ca piaţa globală a muncii să devină mai competitivă, în ciuda îngrijorărilor legate de o viitoare recesiune şi a unor anunţuri de concedieri făcute de companii importante, potrivit unei analize Gartner.

„Liderii de resurse umane s-au confruntat cu un mediu din ce în ce mai imprevizibil pe măsură ce multe organizaţii se confruntă cu impunerea revenirii la birou, creşterea permanentă a cifrei de afaceri şi angajaţi epuizaţi”, a declarat Emily Rose McRae, director senior în cadrul departamentului Gartner HR, completând: „Predicţiile din acest an evidenţiază aspecte ale muncii cărora liderii de resurse umane trebuie să le acorde prioritate în următoarele 12 luni”.

Liderii de resurse umane ar trebui să apeleze la aşa-numita „angajare silenţioasă” („quiet hiring”) pentru a dobândi pentru organizaţie noi abilităţi şi capacităţi fără a contracta noi angajaţi cu normă întreagă. De exemplu, ei vor distribui angajaţii actuali în proiectele cu cele mai înalte priorităţi, ceea ce poate necesita recalificare şi misiuni extinse. Liderii vor pune, de asemenea, accent pe îmbunătăţirea competenţelor pentru a îndeplini aspiraţiile de carieră ale angajaţilor, în timp ce satisfac nevoile organizaţionale, arată un studiu referitor la principalele tendinţe din piaţă.

Care sunt în opinia consultanţilor de HR principalele nouă previziuni pentru liderii de resurse umane:

Flexibilitatea modului de lucru hibrid va ajunge la angajaţii din prima linie

În 2023, organizaţiile inteligente vor înceta să limiteze flexibilitatea în numele echităţii şi vor urmări strategii formale pentru mai multă flexibilitate pentru forţa de muncă din prima linie. Pentru a face acest lucru, organizaţiile vor oferi lucrătorilor din prima linie mai mult control asupra programului lor, mai multe concedii plătite şi mai multă stabilitate în programul de lucru.

Managerii vor fi prinşi între aşteptările liderilor şi cele ale angajaţilor

În 2023, organizaţiile de top vor recunoaşte presiunea tot mai mare asupra managerilor şi vor oferi sprijin şi instruire pentru a atenua decalajul tot mai mare de competenţe manageriale, clarificând în acelaşi timp priorităţile managerilor şi reproiectându-şi rolurile acolo unde este necesar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO