Profesii

Fara mariri salariale pe timp de criza

Fara mariri salariale pe timp de criza
02.11.2008, 16:25 64

Oamenii de business afirma ca si anumite companii romanesti vor trece printr-un proces de restructurare, care le-ar putea determina sa renunte la angajati. Ritmul de crestere al salariilor se tempera. Ce se va intampla insa cu salariile angajatilor care raman in organizatii pe timp de criza? Este indicat sau nu sa ceri o marire salariala pe timp de criza?

"Intr-o situatie de criza angajatii nu ar trebui sa isi puna problema unei mariri salariale, ci ar trebui sa fie multumiti ca nu si-au pierdut locul de munca. Angajatorul ar trebui sa ii explice unui angajat care solicita o marire justificata de salariu ca nu e un moment bun pentru asta, iar cererea lui ar destabiliza si mai mult organizatia. Totusi, ar trebui sa-l asigure ca atunci cand lucrurile vor reintra in normal, nu va fi uitat", spune Irina Stoian, HR manager la compania de credite de consum Cetelem.
Cu toate acestea, nu toate companiile reactioneaza la fel intr-o perioada de incertitudine economica. In functie de cat de solida este, o organizatie poate suporta mai bine sau mai putin bine o situatie negativa. De obicei, liderii dintr-un domeniu sunt mai putin afectati de criza decat restul jucatorilor din piata.
"Pe timp de criza nu toate companiile functioneaza la fel, unele avand de suferit, iar altele nu. De aceea si politica de mariri salariale difera de la caz la caz", spune Florin Ochiana, country manager al Grafton Recruitment, firma de recrutare care ofera servicii bazate exclusiv pe success fee (taxa de succes). El mentioneaza ca in cazul in care o companie inregistreaza pierderi, o masura inteleapta pentru pastrarea oamenilor care vor o marire salariala justificata ar fi acordarea de bonusuri. "Daca inregistrezi pierderi, exista riscul ca, marind salariile, sa-ti accentuezi aceste pierderi. Ca angajator, trebuie sa incerci sa compensezi eventualele costuri financiare prin acordarea de bonusuri pentru care sa nu platesti taxe", afirma Ochiana. Astfel de bonusuri non-financiare ar putea fi team-buildingurile, diversele excursii in tara sau in strainatate sau weekendurile la munte.
Pe de alta parte, Stoian este de parere ca este foarte putin probabil ca o companie care nu dispune de suficiente resurse financiare pentru a acoperi eventualele cereri de cresteri salariale sa aiba bani pentru extrabonusuri. Totusi, angajatorii care pe timp de criza dispun de suficienti bani incat sa acorde mariri de salariu doar pentru anumiti angajati nu ar trebui sa faca diferente in functie de pozitia ierarhica ocupata. "Este extrem de periculos sa oferi mariri de salariu in functie de pozitia ierarhica. Chiar daca discutiile cu fiecare angajat in parte sunt confidentiale, oamenii tot vorbesc intre ei si se poate naste o presiune suplimentara, care sa fie daunatoare organizatiei", subliniaza HR managerul Cetelem.
In acest caz, cand este cel mai bun moment pentru a cere o marire de salariu? "Singurul argument pe care trebuie sa-l aduca un angajat atunci cand vrea o marire de salariu este performanta repetata. Degeaba ai depasit asteptarile o singura data, pentru ca acest lucru nu are prea mare importanta in fata angajatorului. In schimb, daca iti asumi niste obiective pe care le depasesti si daca incepi sa capeti mai multa experienta, atunci ar trebui sa faci acest lucru", mentioneaza Stoian.
In masura in care este suficient de diplomat, angajatorul care se afla in criza poate convinge angajatul de dezechilibrele pe care le-ar putea general o marire de salariu. Cuvantul-cheie este insa transparenta. "Daca un angajat are motive intemeiate pentru o marire de salariu, iar tu, ca si companie, traversezi o perioada neperformanta, trebuie sa ii prezinti situatia cat mai transparent, pentru ca altfel exista riscul sa ramai fara acel angajat. De asemenea, daca nu esti de acord cu argumentele pe care ti le prezinta angajatul, trebuie sa ai niste contraargumente solide", spune Ferseta.
In general, angajatii care au o experienta mai mare pe piata fortei de munca sunt cei care detin cele mai bune argumente cand vine vorba de a purta o discutie cu seful referitoare la o crestere salariala. "In ultimii ani, maririle salariale au fost cuprinse intre 10 si 30%. Ca angajator iti asumi un foarte mare risc daca decizi sa cresti salariul peste aceasta limita", apreciaza Ferseta. De obicei, de cresteri salariale foarte mari au parte angajatii care isi schimba jobul, in vreme ce un angajat care ramane intr-o companie va obtine cresteri salariale mult mai mici decat daca ar decide sa isi dea demisia pentru a pleca sa lucreze intr-o alta companie.
 
 
 
Bucurestenii castiga cu 240 de euro mai mult decat transilvanenii 
  • Locuitorii Capitalei, cel mai bine platiti din economie, castiga cu 240 de euro mai mult decat angajatii din Transilvania, arata studiul PayWell-Salary and Benefits 2008 realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) publicat in luna septembrie a acestui an.
  • Bucurestenii au un salariu mediu lunar brut de 793 de euro, in vreme ce angajatii din Transilvania castiga 553 de euro.
  • In ultimii ani, salariile din orase ca Timisoara, Cluj sau Iasi au inceput sa se apropie de cele din Capitala, datorita investitiilor puternice din provincie.
  • Un angajat dintr-o companie din zona Moldovei castiga 524 de euro, cu 10 euro mai mult decat un salariat din sudul tarii.
  • Angajatii de pe nivelurile operationale au beneficiat in 2008 de cele mai importante cresteri salariale - 19%, in timp ce aceia de la nivelul de suport au primit salarii cu 11% mai mari comparativ cu 2007.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO