Profesii

Exportul de locuri de munca, la moda pe plan global

04.08.2003, 00:00 14



Din ce in ce mai multe companii care activeaza in domenii de activitate diverse, de la tehnologia informatiei, pana la asigurari si banci iau in considerare posibilitatea de a transfera mii de locuri de munca in tari in care costruile cu forta de munca sunt mult mai reduse.



Competitia si amenintarea preluarii de catre rivali din strainatate vor obliga bancile europene, si mai ales pe cele germane, sa "exporte" mii de locuri de munca in tari unde costurile sunt mai reduse, pentru a-si maximiza eficienta, potrivit unui studiu realizat de societatea de consultanta A.T. Kearney.



Expertii companiei se asteapta ca principalele banci si firme de asigurare din Germania, Elvetia si Austria sa elimine 2% sau cinci miliarde de euro din costurile lor operationale pana in 2008 prin transferarea a 100.000 de locuri de munca in strainatate.



Mari societati financiare americane si-au relocat deja mii de posturi in India, unde forta de munca specializata a fost capabila sa indeplineasca la distanta sarcinile, la numai o fractiune din costul initial, a afirmat Andreas Pratz, manager la A.T. Kearney.



Europa nu va putea evita nici ea aceasta tendinta, potrivit lui Pratz, desi firmele de servicii financiare de pe Vechiul Continent nu vor putea obtine o eficientizare a operatiunilor la fel de importanta ca omologii lor americani, partial din cauza faptului ca initiaza mai tarziu aceste masuri. "Americanii sunt cu cinci pana la sapte ani inaintea noastra", a apreciat el.



In opinia sa, societatile financiare care transfera locuri de munca in Europa de Est isi pot reduce costurile cu 30%.



Totodata, europenii sunt mai susceptibili sa transfere posturi in tari din estul continentului, precum Ungaria, decat in India, a mai precizat Pratz, datorita proximitatii si similitudinilor legale.



Deutsche Bank AG, cea mai mare banca din Germania, a anuntat deja ca analizeaza posibilitatea de a externaliza unele locuri de munca, dar a negat informatiile potrivit carora ar viza disponibilizarea sau transferul a 5.500 de angajati din domeniul operatiunilor IT.



De asemenea, potrivit unui cotidian britanic, banca americana de investitii Goldman Sachs urmeaza sa transfere "o parte substantiala" a activitatilor sale din Marea Britanie in India, anul viitor, in timp ce J.P. Morgan si Citigroup au examinat si ele beneficiile potentiale ale unui asemenea transfer in tari cu costuri salariale mai reduse.



Aceasta nu este singura companie americana care ia in calcul exportul de locuri de munca. Un alt studiu realizat de firma de cercetare Gartner Inc. arata ca firmele americane din industria de tehnologie a informatiei ar putea transfera un loc de munca din zece in tarile emergente care presupun costuri mai mici, precum Rusia sau India, pana la sfarsitul anului 2004.



Aceasta tendinta echivaleaza cu "exportul" unui numar de 500.000 de locuri de munca dintr-un total de 10,3 milioane, numai in perioada 2003-2004.



Cel mai mare impact va fi resimtit de categoria profesionistilor din industria de tehnologie a informatiei. Studiul mentionat precizeaza, insa, ca masura anticipata se va reflecta asupra intregului sector de profil, un loc de munca din 20 urmand sa fie transferat in tarile in curs de dezvoltare. Acest lucru este valabil mai ales in cazul domeniilor de activitate care necesita o pregatire solida, precum sectorul bancar, medical si de asigurari.



"In acest moment, profesia de programator este nevoita sa isi analizeze valoarea si sa inteleaga ce are de oferit", a precizat Diane Morello, vicepresedinte in cadrul Gartner Inc.



In contextul in care recesiunea economica globala s-a manifestat semnificativ in ultimii doi ani, companiile americane au recurs mai mult ca niciodata la strategia recrutarii de personal de peste hotare, care pot fi angajati cu un salariu mult mai mic decat cel solicitat de programatorii autohtoni.



Diane Morello a indicat ca cele mai sigure destinatii alese producatorii american de IT sunt India, Rusia si alte state din Asia de Sud-Est. Totodata, analistul a remarcat ca o parte din firmele de profil au optat in ultima perioada pentru Canada, care reprezinta o alternativa "mai apropiata" pentru transferul fortei de munca.



Producatorul de aplicatii software Siebel Systems Inc. din California a anuntat ca isi va reduce cu noua procente forta de munca, echivalentul a 490 de posturi, urmand sa transfere o parte din operatiuni peste hotare.



De asemenea, o parte din membrii conducerii International Business Machines Corp. (IBM), cel mai mare producator de computere si furnizor de servicii tehnologice din lume, considera ca singura alternativa la care pot apela pentru a-si mentine competitivitatea este accea de a extinde operatiunile de software si semiconductoare in afara Statelor Unite.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO