Profesii

Experienta profesionala nu mai este un criteriu obligatoriu

17.05.2004, 00:00 31



Bursa locurilor de munca pentru studenti organizata recent de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a scos la iveala faptul ca mentalitatea angajatorului roman incepe sa se schimbe: daca pana acum cativa ani experienta era una dintre conditiile impuse la angajare, conditie care le ingradea acesul pe piata muncii proaspetilor absolventi, acum, angajatorii au inceput sa angajeze tineri inca de pe bancile facultatii alegand sa-i pregateasca in cadrul firmei.



Pana acum, dupa terminarea studiilor, proaspatul absolvent punea pe masa potentialilor angajatori un CV aproape imaculat si se intampla frecvent sa resimta din plin socul unor refuzuri in serie, unele chiar categorice. "N-ai nici un fel de experienta", "Ai doar informatii teoretice", "Revino peste doi ani", sunt numai cateva dintre replicile pe care le infrunta candidatul, elanul si entuziasmul sau de proaspat om pe picioarele lui spulberandu-se dupa cateva incercari.



Agentii economici care au participat la ultima bursa a locurilor de munca au declarat ca nu mai considera experienta profesionala o cerinta imperativa si ca prefera sa-si pregateasca propriii angajati, inainte ca acestia sa devina licentiati. Multi dintre agentii economici s-au adaptat la cerere si nu au mai impus cerinta ca studentii sa fie in anii terminali.



"Agentii economici au inceput sa-si schimbe mentalitatea si sa dea posibilitatea tinerilor de a se pregati chiar din anii facultatii, atat in domeniile pentru care se specializeaza, cat si in altele", a declarat ministrul muncii Elena Dumitru. Ea a apreciat faptul ca agentii economici au oferit si locuri de practica platita care ofera studentilor posibilitatea de a se pregati pentru o cariera internationala.



Firmele cu pregatire in domeniul informaticii au fost cele mai cautate la bursa, unii dintre agentii economici respectivi declarandu-se multumiti de CV-urile primite. Unii dintre agentii economici au prezentat tinerilor oferte salariale peste nivelul salariului mediu pe economie si chiar bonuri de masa.



Aproape 600 de studenti - din cei peste 20.000 care au participat la bursa locurilor de munca organizata special pentru ei - au fost angajati pe loc. Astfel, din cei 20.283 de studenti care au venit la bursa, in cele 25 de centre universitare din tara, 590 au fost angajati pe loc, iar 8.196 au fost selectati pentru incadrare. Cele 9.619 locuri de munca in domeniile tehnic, economic, precum si in alte domenii au fost oferite de 870 de agenti economici. Cele mai multe cereri pentru angajare au fost inregistrate in Bucuresti (3.700), Constanta (3.350), Iasi (1.621), Timisoara (1.192). Cele mai multe selectionari pentru angajare au fost in Constanta (1.674), Timisoara (873), Bacau (536), Pitesti (419). Studentii au fost incadrati pe loc in turism, in prestarea de servicii, in domeniul protectiei mediului. Tinerii au fost angajati, in special, ca agenti de asigurare, ospatari, agenti de vanzari, agenti comerciali, barmani si vanzatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO