Profesii

Exclusiv ONLINE: Ce trebuie sa faci ca manager ca sa intri in circuitul international?

03.05.2010, 00:00 32

Multi dintre managerii romani sunt fascinati de posibilitatea dea pleca din tara si de a se muta o data la cativa ani dintr-o tarain alta. "In general procesul este simplu: cei care vor sa obtina ofunctie executiva in strainatate urmaresc job-urile si aplicapentru pozitiile care ii intereseaza. Avem insa foarte putinimanageri romani in Vest, pentru ca in cele mai multe cazuri suntfavorizati cei din tarile respective.

Romanii pot aspira mai degraba la tarile din jur (Bulgaria,Ungaria). A existat si un caz in care un roman a vrut sa lucreze caexecutiv in Nigeria, in domeniul telecomunicatiilor", spune IrinaVasile, country manager pentru firma de executive search Antal. "Inacest sens trebuie urmate toate cursurile binecunoscute (spreexemplu, MBA), insa conteaza foarte mult experienta", explica IrinaVasile.

Procesul de recrutare pentru o pozitie de top management nu estedeloc simplu, insa la fel de important este modul in care seadapteaza un manager pe parcurs, intelegand valorile si culturalocala din tara in care a fost angajat si integrandu-se in companiarespectiva. In abordarea specialistului olandez Geert Hofstede,culturile organizationale variaza si in functie de specificulfiecarei tari in parte. Spre exemplu, cultura americana are oputernica dimensiune individualista, in timp ce cea japoneza sedefineste prin colectivism. Astfel, de la personalul angajat intr-ocultura individualista se asteapta ca el sa actioneze inconformitate cu interesul propriu, iar in cea colectivista, unpatron angajeaza o persoana care se preocupa mai mult de intereselegrupului decat de cele individuale. Totodata, Hofstede mai ia incalcul si alti indicatori, precum distanta fata de putere,dimensiunea masculina versus cea feminina, gradul de evitare alincertitudinii, precum si orientarea pe termen scurt si pe termenlung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO