Profesii

Este oficial: Parlamentul a votat numirea lui Gabriel Grădinescu în funcţia de vicepreşedinte al ASF

Este oficial: Parlamentul a votat numirea lui Gabriel...

Autor: Maria Stan

17.12.2018, 19:16 620

Plenul Reunit al Parlamentului a votat, luni, numirea lui Gabriel Grădinescu, în funcţia de vicepreşedinte, membru executiv, în sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF).

Grădinescu Gabriel a fost candidatul propus de Comisiile de specialitate comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ocuparea funcţiei de vicepreşedinte - membru executiv - în sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiare. Au fost exprimate 197 voturi pentru şi 74 contra.

De asemenea, plenul reunit al Parlamentului a votat şi numirea lui Ioan Georghe Tara ca membru neexecutiv al aceluiaşi Consiliu. Au fost exprimate 199 voturi pentru şi 72 împotrivă.

Gabriel Grădinescu a fost ales, pe 4 decembrie, în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF), responsabil cu piaţa de capital. Acesta a primit 28 de voturi, alte 20 de voturi au fost contra şi unul dintre membrii comisiilor s-a abţinut.

Pentru această funcţie s-au înscris opt candidaţi, dar au participat la audieri şase. Audierile au loc marţi, începând cu ora 10:00 şi fiind urmate de vot.

Audierile a avut loc în cadrul unei şedinţe comune a Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, a Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputatilor şi a Comisiilor similare ale Senatului.

„Ştim că domnul Grădinescu are jocurile făcute. Vă rog, nu ne luaţi pe toţi de proşti”, a spus Ioan Cupşa, deputatul PNL, la începutul audierilor.

Audierile şi votul de marţi s-au făcut după ce funcţia de vicepreşedinte al ASF, responsabil cu piaţa de capital, a rămas vacantă. La data de 15 noiembrie, deputatul PSD Marius Bota a demisionat din această funcţie. El fusese ales în această funcţie cu doar o zi înainte, odată cu ceilalţi membrii ai Consiliului ASF.

La alegerile din data de 14 noiembrie, Gabriel Grădinescu, care o experienţă de peste 25 de ani în domeniul bancar, a fost ales membru neexecutiv în Consiliul ASF.

Alţi candidaţii înscrişi în cursa pentru acest post şi care au participat la audieri sunt: Vicenţiu Constantinoiu, responsabil Pieţe Reglementate în cadrul ASF, Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare – Direcţia Supraveghere şi Control, din cadrul Serviciului Control Entităţi Reglementate; Adrian Mitroi, conferenţiar universitar, expert în economie comportamentală, membru în CA al Fondului de Garantare al Asiguraţilor şi a Şantierului Naval 2 Mai Mangalia, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, precum şi membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Studii Financiare; Claudia Cătălina Sava, directorul Direcţiei Supraveghere şi Control pentru piaţa de capital în cadrul ASF; Cătălin Mancaş, director general adjunct şi membru în Consiliul de Administraţie al SSIF BRK Financial Group; Ioan Gheorghe Ţara, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea.

Pentru această funcţie s-au mai înscris, dar nu au participat la audieri: Andrei-Liviu Stamatian, prim-vicepreşedinte al CEC Bank; Mircea Oancea, fost preşedinte CSSPP şi actual director general al Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private (FGDSPP).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO