Profesii

eJobs: 140.000 de muncitori străini ar putea veni să lucreze în România în 2024, în creştere cu 40% an/an. Cei mai mulţi se angajează în retail, HoReCa şi servicii, unde salariile medii nete variază între 2.600 şi 3.600 de lei

Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs

Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs

Autor: Cristina Bellu

29.11.2023, 10:18 179

Contingentul de muncitori străini care vor putea veni la muncă în România în 2024 ar putea atinge 140.000, în creştere cu 40% faţă de pragul admis pentru acest an, respectiv 100.000.

Cei mai mulţi se angajează în retail, HoReCa, servicii, construcţii, transport / logistică sau turism, pe poziţii din segmentul entry level, care necesită maximum doi ani de experienţă, arată o analiză eJobs, principala platformă de recrutare online din România.

„Cu toate că nu mai vedem un număr atât de mare de români care să aplice pentru joburile din străinătate, sunt domenii în care angajatorii au în continuare probleme în a acoperi necesarul de personal cu forţa de muncă existentă în România. În plus, toate sunt domenii afectate şi de o fluctuaţie mare de personal. Pentru aceste industrii, importul de forţă de muncă din străinătate, mai ales din afara Europei, a reprezentat o soluţie utilă, în special pentru a rezolva problema stabilităţii angajaţilor. Sunt, totodată, sectoare care au, anual, volume mari de angajări”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Statistic, din cele aproape 350.000 de joburi postate de la începutul lui ianuarie şi până la sfârşitul lunii noiembrie, 86.000 au fost postate de angajatorii din retail, 51.000 de companiile din servicii, 40.000 de cele din industria alimentară, 37.000 de cele din turism, 32.000 de angajatorii din transport / logistică şi 28.000 de cei din construcţii.

Mediile salariale nete, la nivel naţional, pentru un angajat care ocupă o poziţie entry level în aceste domenii sunt cuprinse între 2.600 şi 3.600 de lei, potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs.

Astfel, pentru cei care lucrează în retail salariul mediu net ajunge la 3.000 de lei, 3.600 de lei pentru angajaţii din construcţii, 3.000 de lei pentru industria alimentară şi horeca, 3.100 de lei pentru transport şi distribuţie şi 2.600 de lei pentru turism.

„Muncitorii care vin din afara spaţiului european au aceleaşi drepturi cu muncitorii români. La acestea se adaugă, însă, obligativitatea angajatorului de a le asigura cazare şi de a le oferi un salariu minim echivalent salariului minim pe economie din România. Chiar dacă recrutarea lor presupune o perioadă mai îndelungată de timp şi costuri suplimentare şi deşi angajatorii sunt conştienţi că, în unele cazuri, România reprezintă pentru cei care vin din Asia o punte de acces spre pieţe mai mari din Europa, recurg la această soluţie, pe fondul unui deficit adânc de candidaţi la nivel local”, explică Roxana Drăghici.

2022 a fost anul în care a crescut cel mai mult numărul de permise de lucru alocate muncitorilor din afara ţării, în condiţiile în care, în 2021, contingentul de lucrători străini nou admişi pe piaţa muncii a fost de 50.000, dublu faţă de anul precedent. Potrivit datelor oficiale, anul trecut au fost înregistrate peste 96.000 de contracte de muncă pentru angajaţi veniţi din afara Uniunii Europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO