Profesii

Din cauza deficitului forţei de muncă, noul premier al Poloniei va aşterne covorul roşu muncitorilor străini

Din cauza deficitului forţei de muncă, noul premier al...

Autor: Catalina Apostoiu

21.12.2017, 00:04 435

Angajatorii polonezi ar putea depune până la 2 milioane de declaraţii privind angajarea unor astfel de muncitori în acest an.

Probabilitatea ca guvernul polonez să relaxeze condiţiile pentru imigranţii care muncesc şi se stabilesc în Polonia  este acum mai mare în urma desemnării lui Mateusz Morawiecki în poziţia de premier, scrie Warsaw Voice.

Forţa de muncă provenind de dincolo de graniţa de est a Poloniei, în special din Ucraina, este pe punctul de a deveni unica soluţie pentru acoperirea deficitului de muncă.

Angajatorii polonezi ar putea depune până la 2 milioane de declaraţii privind angajarea unor astfel de muncitori în acest an, peste 1,5 milioane de astfel de declaraţii fiind înregistrate până în luna octombrie. Numărul declara­ţii­lor depuse în ultimele luni ale anului ar putea fi mai mare în condiţiile în care acestea vor fi supuse unei noi taxe începând cu anul viitor, a declarat ministrul adjunct al muncii, Stanislaw Szwed. Piaţa poloneză a muncii include în acest moment până la 700.000 de angajaţi ucraineni, potrivit estimărilor lui Maciej Duszczyk, specialist în demografie. În primele şase luni ale acestui an, companiile au cerut permisiunea angajării a 904.854 de ucraineni, comparativ cu 1,26 milioane pe întregul an 2016, potrivit datelor ministerului polonez al muncii, citate de Bloomberg.

Procentul angajatorilor polonezi care susţin că întâmpină dificultăţi în găsirea de forţă de muncă a urcat la aproape 51% de la 31% cu un an în urmă.

„Situaţia de pe piaţa muncii se va traduce în presiuni salariale“, arată Jaroslaw Janecki, economist-şef la SocGen.

„Piaţa muncii ar putea reprezenta cel mai mare risc pentru economia poloneză în următoarele trimestre“, avertizează acesta.

Şi analiştii BZ WBK previzionează că Polonia se va confrunta cu presiuni salariale în creştere în următoarele trimestre, presiuni ce vor avea drept rezultat o accelerare a majorărilor salariale, dublată de o încetinire a ritmului de creştere a angajărilor, potrivit Warsaw Voice.

Monika Kurtek, economist-şef al Bank Pocztowy se aşteaptă de asemenea la o intensificare a presiunilor salariale în lunile următoare. Creşterea ratei de ocupare de muncă în luna noiembrie s-a bazat probabil pe cererea sezonieră, notează Andrzej Kubisiak, reprezentant al agenţiei de recrutare Workservice.

Cererea de muncitori a dus la accelerarea creşterilor salariale cu 5% pe lună până în luna iulie, cel mai rapid ritm de creştere înregistrat de Polonia în ultimii şase ani.

Potrivit datelor Biroului Central de Statistică citate de Bloomberg, creşterea salariilor s-a accelerat la 6,6% în august, peste media de 5,7% estimată de analişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO