Profesii

De ce se teme un CEO?

03.03.2008, 13:17 31

Oamenii de business sunt preocupati de felul in care arata indicatorii macroeconomici, a caror evolutie produce efecte de bulgare in tot mediul de afaceri. Pe langa grijile legate de evolutia economiei in general, executivii de top sunt ingrijorati de fluctuatia de personal, de cresterile salariale si de deficitul de specialisti.


Instabilitatea strica planurile pe termen lung
"Cea mai mare temere a mea, ca om care are destula experienta in business, este reprezentata de instabilitatea mediului economic din Romania. De aici decurg si alte probleme, cum ar fi nivelul inflatiei, evolutia cursului valutar sau a bursei", declara Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia.
Reprezentantul Dacia, una dintre cele 12 companii din Romania care aveau o cifra de afaceri de peste un miliard de euro la finele anului trecut, afirma ca atunci cand a ocupat pentru prima data o functie executiva, la inceputul anilor '90, tot instabilitatea economica se afla in topul temerilor sale. "In acei ani (1990 - n.r.) era o situatie incredibila. Ca sa va dau doar un exemplu, inflatia se situa la cote uriase (peste 150% - n.r.). Mai era o problema foarte acuta in acele vremuri, aceea ca angajatii furau foarte mult. La Dacia am incercat toate metodele de a ne proteja. Am adus paznici, politie sau jandarmi, dar totul a fost in zadar. Problemele au incetat atunci cand am instalat sisteme de supraveghere care s-au dovedit foarte eficiente", spune Stroe.
Printre cele mai mari temeri ale lui Tudor Moldovan, CEO al Generali Asigurari, unul dintre asiguratorii din Romania din top 10, se afla situatia economica. "Eu ma tem de situatia economica in general, pentru ca de aici rezulta si alte probleme cum ar fi nivelul inflatiei sau volatilitatea cursului de schimb", spune el.
In noiembrie anul trecut, Banca Nationala a Romaniei prognoza o inflatie de 4,3% pentru 2008, iar la inceputul lunii trecute, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, anunta modificarea prognozei de inflatie pentru acest an la 5,9%. Totodata, inflatia a urcat la sfarsitul lui 2007 la 6,57%, cu 1,5 puncte procentuale peste intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,64% in ultima luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Cele mai importante cresteri de preturi s-au inregistrat anul trecut, la marfurile alimentare, care s-au scumpit cu 9,14%.


Cursul de schimb a dat peste cap bugetele
Unda de soc a crizei creditelor ipotecare din SUA nu a ocololit nici piata romaneasca. Incertitudinele globale au lovit din plin atat Bursa de la Bucuresti, cat si moneda nationala.
"Un lucru care creeza dificultati in stabilirea unui plan de afaceri, indiferent despre ce companie este vorba, este reprezentat de catre volatilitatea cursului de schimb de la inceputul acestui an. Companiile au fost date peste cap de acest lucru", precizeaza Ovidiu Sandor, CEO al developerului imobiliar Modatim Investment.
Astfel, cei care si-au fixat bugetele pentru acest an in functie de paritatea dintre moneda europeana si leu, la un curs calculat la sfarsitul lui 2007, au avut parte de destule dureri de cap.
"Daca ne gandim la numarul de angajati de la Dacia (peste 13.000 de angajati, la care se vor adauga inca 3.600 in acest an - n.r.) si la salariile pe care trebuie sa le achitam, evolutia cursului euro - leu ne-a afectat destul de serios de la inceputul acestui an. In octombrie-noiembrie 2007, cand am definitivat bugetul pentru 2008, am facut toate calculele legate de acesta si, implicit, de salarizare la un anumit curs, iar de la inceputul acestui an s-a intamplat exact invers decat ne asteptam noi", afirma Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia.
Euro a coborat in ultima luna a anului trecut sub nivelul de 3,6 lei, pentru ca la sfarsitul lui decembrie moneda europeana sa castige din nou un avans asupra leului si sa revina peste pragul de 3,6 lei.
Pe de alta parte, Dragos Petrescu, proprietarul lantului de restaurante City Grill, considera ca in cazul evolutiei paritatii euro-leu, mai degraba anul 2007 a fost unul anormal.
"Nu consider o amenintare evolutia cursuluide schimb valutar din primul trimestru al anului 2008", apreciaza el.
Daca firmele care au avut de platit salariile in moneda europeana au avut pierderi semnificative, cele care si-au remunerat angajatii in dolari par sa fi iesit castigatoare, datorita volatilitatii reduse a cursului dolar-leu.
"Noi negociem salariile in dolari si nu prea am avut de suferit, deoarece fluctuatia cursului a fost mai mica decat in cazul euro. Cu siguranta insa ca acele companii care isi platesc angajatii in euro au avut dificultati din cauza cursului", considera Dana Stanciulescu, country manager al Teva Pharmaceuticals, reprezentanta romaneasca a gigantului israelian farmaceutic Teva, care ocupa primul loc in topul mondial al producatorilor de medicamente generice.
Anul 2008 a adus o depreciere constanta a monedei nationale in raport cu euro, spre sfarsitul lui ianuarie un euro fiind cotat la 3,7695 de lei, pragul maxim pe care l-a atins in acest an, iar in lumea financiara tot mai multe voci sustineau ca e posibil sa se depaseasca in curand pragul de 4 lei pentru un euro. Banca Nationala a reusit sa redreseze situatia prin intermediul parghiilor de reglare a pietei de care dispune, una dintre solutiile alese de institutia centrala fiind de a cumpara in repetate randuri excesul de lei din piata.


Bursa zdruncina serios curajul managerilor
Evolutia pietei de capital reprezinta un alt motiv de ingrijorare, aspect care il nelinisteste pe Stelian Gal, CEO al Transelectrica.
"Bineinteles ca m-a ingrijorat si evolutia negativa a bursei de la inceputul acestui an", spune Gal. De la inceputul acestui an, cand actiunile companiei de transport al electricitatii se plasau peste pragul de 30 lei, titlurile Transelectrica au atins minimul ultimelor 12 luni, de 26,3 lei/unitate. In ultima vreme totusi, actiunile companiei au dat semne de revenire si au inceput sa se indrepte spre pragul de 29-30 de lei.
Evolutia bursei da dureri de cap in special executivilor care conduc companii listate.
"Evolutia pietei de capital este fireasca intr-o societate de consum si nu reprezinta un pericol pentru omul de business care stie sa-si gestioneze afacerea tinand cont si de acest aspect", apreciaza Dragos Petrescu, proprietarul City Grill.


Modificarile legislative deruteaza businessul
Pe langa evolutia bursei, schimbarile legislative sunt alte lucruri care ii ingrijoreaza pe executivii romani.
"Cel mai mult ma tem de schimbarile legislative, un exemplu in acest sens fiind calculul contributiilor sociale, care s-a modificat de atatea ori in decursul anului trecut, incat nimeni nu mai intelege nimic. Cei care schimba legile fac aceste modificari fara sa se gandeasca", spune Moldovan, CEO al Generali Asigurari. In acelasi timp, pare destul de riscant sa faci previziuni in acest sens, managerii evitand sa se hazardeze.
"Un ziarist m-a intrebat acum 6-7 ani despre numarul de kilometri de autostrada pe care ii va avea Romania peste 5-10 ani. I-am raspuns atunci, dar va pun si eu o intrebare: cati kilometri de autostrada aveam acum 6-7 ani si cati sunt in prezent?", se intreaba retoric Moldovan.


Fluctuatia de personal, spaima executivilor
Din perspectiva angajatorilor, toti executivii par sa se teama de fluctuatia de personal si de lipsa fortei de munca. "Din punctul de vedere al angajatorului, cea mai mare temere a mea este legata de fluctuatia de personal.
Intr-un domeniu atat de sensibil cum este cel farmaceutic, in care asistam la un deficit calitativ si cantitativ de oameni, problema fluctuatiei oamenilor este foarte acuta. Situatia in care oamenii aleg sa mearga intr-un loc in care raman o scurta perioada de timp pentru ca sa acumuleze o oarecare experienta si apoi sa plece a devenit foarte frecventa", spune Dana Stanciulescu, de la Teva Pharmaceuticals.
Anul trecut, fluctuatia voluntara de personal a crescut de la 15,9%, cat era in 2006, pana la 21%, potrivit unei analize realizate de compania de consultanta Mercer. Anul trecut a fost avansata pentru prima data, oficial, ideea importului de forta de munca, pe fondul accentuarii deficitului de personal, care a ajuns, potrivit unor estimari, la 300.000 de oameni la nivelul intregii tari, cele mai afectate domenii fiind constructiile, industria textila, banking-ul si IT-ul.
"Eu raman sclavul notiunii de stabilitate a fortei de munca intr-o companie. De aceea, managerii trebuie sa se implice activ in procesul de comunicare cu angajatii, trebuie sa vada ce nemultumiri si ce nevoi au, pentru a determina oamenii sa nu plece din companie. Salariatul trebuie sa spuna clar ca poate avansa ierarhic in companie. In cadrul unei intalniri la care au participat mai multi angajati, m-am bucurat nespus cand o persoana mi-a spus ca isi doreste ca intr-o buna zi sa ajunga sa-mi ia locul in companie", mentioneaza Stroe.
Si CEO-ul Transelectrica se declara ingrijorat de fluctuatia de personal, in special in ceea ce ii priveste pe ingineri si pe informaticieni. "Sunt angajati care vin la noi pentru o perioada de 1-2 ani, dupa care aleg sa-si schimbe locul de munca, pentru salarii mai mari. Motivatia salariatilor este atat de ordin salarial, dar si de ordin comunicational. Lucram acum cu o firma care ofera niste chestionare angajatilor pentru a afla ce nevoi au", spune Gal.


Explozia salariala "a luat mintile" companiilor
In prezent, tot mai multi angajati aleg sa paraseasca compania in principal din cauza deficitului de personal care genereaza cresteri salariale artificiale. "Asteptarile salariale ale tinerilor absolventi nu au nicio legatura cu realitatea sau cu competentele de care acestia dau dovada. Noi am avut cazuri de persoane care au plecat pentru salarii mai mari, duble, dar care au regretat, spune Stroe. Vicepresedintele Dacia considera ca este normal ca tinerii din ziua de azi sa isi cumpere o masina sau o casa, dar mentioneaza ca aceste cerinte trebuie sa fie sustinute de competente pe masura. "Recrutarea de personal are de suferit pentru ca nu sunt oameni pregatiti si nici profesori care sa faca acest lucru. De doi ani de zile explozia salariala parca a luat mintile companiilor", crede Stroe.
CEO-ul Modatim Investment este de parere ca euforia cresterilor salariale din ultimii doi ani se va tempera in urmatorii ani, pe fondul experientelor care s-au petrecut in alte state care au aderat inaintea Romaniei la Uniunea Europeana. "In Romania s-a intamplat exact ceea ce s-a intamplat in Polonia, dupa aderarea acestei tari la Uniunea Europeana. Am asistat la o reducere a nivelului somajului si la cresteri salariale de circa 20%. Acest lucru se va schimba in scurt timp, deoarece cred ca si noi vom urma aceeasi tendinta", opineaza Sandor.
Cu toate acestea, departamentele de resurse umane ale companiilor vor avea un an mai dificil, in opinia lui Dragos Petrescu, deoarece se inregistreaza un somaj pozitiv, datorat cresterii presiunii exercitate de oamenii care aleg un job in afara companiei. "Intern, fluctuatia angajatilor este singurul aspect care poate crea probleme unui angajator", spune proprietarul City Grill.


Piata farma duce lipsa de profesionisti
Oficialii din sectorul farmaceutic considera ca piata sufera cel mai mult din cauza lipsei de personal calificat. Spre deosebire de anii precedenti, alternativele din piata muncii pentru absolventii facultatilor de profil s-au inmultit, tinerii avand acum posibilitatea de a lucra intr-o clinica sau intr-un spital privat sau de a aplica pentru un job in strainate, unde salariile sunt de ordinul miilor de euro.
"Noi (Teva Pharmaceuticals - n.r.) avem probleme legate de gasirea de profesionisti, deoarece impunem niste standarde care nu sunt usor de atins de toata lumea", spune Dana Stanciulescu.
Oficialul producatorului de generice precizeaza ca singura temere majora a sa de cand se afla la conducerea companiei este de a face din Teva Romania o parte importanta a grupului israelian.
"Avand in vedere ca anul trecut ne-am propus ca in cinci ani sa ajungem primii trei jucatori de generice din Romania, aceasta grija va persista si in viitor", subliniaza Stanciulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO