Profesii

Cum sa tratezi teama de succes

25.08.2003, 00:00 98



Teama de succes. Probabil ca atunci cand vei citi aceste randuri vei reactiona reactiona spunandu-ti: "Teama de succes?? Nu e cazul meu!!" Ei bine, crezi sau nu: este chiar cazul tau. La un momendat vei realiza ca undeva, candva, ti-a fost teama de succes.



Teama de succes nu este o boala, dar cu toate astea ai nevoie sa te vindeci. Pentru marea parte a oamenilor, teama de succes este o stare inconstienta a mintii. Mai intai, trebuie sa-ti dai seama de acest lucru ca sa te poti elibera. Viata poate fi o lupta daca iti va fi in continuare teama de succes, indiferent daca acest proces are loc constient sau nu.



Unele lucruri pe care le vei citi pe aceasta tema s-ar putea sa ti se para noi si s-ar putea sa te indoiesti de ele si sa le negi pe acelea care se aplica in cazul tau. Poate iti vei acorda timpul necesar ca sa reflectezi asupra a ceea ce citesti. Daca te grabesti si nu te concentrezi asupra subiectului sau daca il tratezi superficial, se prea poate sa nu observi beneficiile pe care ti le-ar putea aduce simpla lecturare a acestor informatii. Desigur, unii vor citi doar de dragul de a lecturii si prin urmare un efect secundar nu va aparea. Asadar, vezi ce poti sau ce nu poti sa realizezi cu aceste informatii.



Psihologii sustin ca unele din motivele pentru care nu ne dam voie sa avem succes rezida intr-o intelegere inconstienta cu cineva apropiat din famile, in special cu parintii, de a nu realiza mai mult sau mai bine decat acestia. Se pare ca impartim cu ei acea "solidaritate negativa" sau "loialitate prost inteleasa" atunci cand nu ne acordam sansa de a fi diferti. In afara dragostei pentru parinti, ne ascundem de la dezvoltarea adevaratului nostru potential si ne negam calitatile pe care ei s-ar putea sa nu le aiba, doar ca sa nu fim "in afara cercului". De-a lungul experientei mele, am vazut acest model in cazul membrilor unor familii care erau apropiati emotional unul de celalalt sau care au devenit apropiati in urma unei crize sau traume. Sunteti constienti ca deciziile noastre se fundamenteaza pe o baza constanta? Si sunteti la fel de constienti ca cele mai multe din deciziile noastre sunt facute in mod inconstient? Intr-unul din seminariile mele, am precizat ca oamenii de stiinta au aratat ca ne folosim doar 10% din capacitatea cerebrala.



Cand cineva m-a intrebat: "Ma cunosc destul de bine astfel incat sa ma iubesc pe mine?". I-am raspuns: "Desigur, in proportie de 10%". Ei bine, toata lumea a inceput sa rada, dar am observat pe chipurile catorva o usoara nedumerire cum ca cealalta parte de 90% ne-ar putea controla vietile fara ca noi sa ne dam seama pentru ca vine din acea parte din noi despre care nu prea stim mai nimic: inconstientul.



Obisnuinta noastra cu esecul este mult mai intensa, poate tocmai de aceea multi dintre noi stiu atat de bine cum sa ajunga acolo, dar obisnuinta noastra cu succesul este mult mai slaba. Cand va veni acea perioada in viata noastra in care sa invatam sa ne pregatim si sa avem de-a face cu succesul?



Din nefericire, succesul are o conotatie negativa in denumirea sa, in ciuda mult doritelor calitati pentru care ne indeamna sa luptam. in vocabularul limbajului meu terapeutic, succesul nu tece de "controlul ecologic". Ce inseamna acest lucru? Cand te intrebi ce iti va aduce succesul, te vei gandi mai intai la toate lucrurile pozitive, dar cand te gandesti mai bine si cand te lovesti de intrebari ca "Ce parere vor avea prietenii mei despre succesul meu si cat timp isi vor dori sa petreaca cu mine?" sau "Ma va mai placea cineva?" sau "O sa mai am timp pentru oamenii la care tin?", ai sa-ti dai seama ca succesul are "laturile sale de temut".



Daca esti ca toti ceilalti, la un moment dat invidia unora te va face sa gandesti succesul mai degraba ca o sursa de neliniste. Si chiar daca invidia nu este prezenta (in paradisul tau), atunci s-ar putea sa te simti mult prea vulnerabil si ai sa te intrebi daca poti face fata. Avem metode "minunate" de a ne sabota singuri atunci cand ne e teama de succes. Adu-ti aminte ca daca vrei sa ai succes trebuie doar ca dorinta sa fie mai puternica decat teama. Chiar si cele mai mici lucruri conteaza. Asta insemna ca poti sa ai succes chiar daca ti-e teama de reusita.



Ce altceva se mai poate spune? Stiai ca desi vrei sa ai succes, s-ar putea sa nu ai parte de el, daca inconstientul tau vrea sa te protejeze de ceva anume? Imagineaza-ti numai ca, o data plin de succes, vei incepe sa crezi ca esti mai bun decat ceilalti, mai destept etc. Inconstientul tau va vrea probabil sa te protejeze de aroganta, intoleranta, chiar de cruzime sau alte trasaturi de caracter pe care nici tu nu le banuiesti ca se ascund in eul tau care nu beneficiaza de succes. Crezi ca e o veste proasta? Te surprinzi gandindu-te ca o data ajuns sa ai succes, ti se vor aplica alte standarde fata de restul lumii? Ca vei avea parte de anumite privilegii doar pentru ca ai avut succes? Mai gandeste-te!



Daca nimic nu ti-a tras un semnal de alarma pana acum, atunci incearca asta: chiar crezi ca succesul are atat de mare importanta pentru tine astfel incat sa recurgi la toate mijloacele posibile si imposibile? Singurul mod de a avea succes este modul distractiv. Esti jovial, ludic? Iti place sa imparti succesul cu ceilalti? Ai senzatia ca iti aduci aportul la imbunatatirea vietilor celorlalti? Sau iti sta propriul eu in cale? Ai succes daca mergi pe drumul eului tau?



Un copac nu se intreaba niciodata cum e sa fii copac. Un copac exista pur si simplu. Fara intrebari, fara "dar". Daca vrei sa ai succes, atunci nu-l judeca si nu-l interpreta. Si-ar pierde toata energia si farmecul.



Te-ai intrebat vreodata care este motivatia ta care se ascunde in spatele dorintei de a avea succes? Uneori oamenii vor sa se razbune, dar nu tine. Altii vor sa compenseze esecurile din trecut, dar fara efect. Alteori vor sa castige aprobarea sau acceptarea celorlalti, dar nici asa nu merge. Toate aceste drumuri sunt guvernate de vinovatie si indoieli si nu vei sti cum sa opresti acest proces. Asa ca ce-ar fi daca ti-ai schimba fundamentul pe care iti cladesti motivatia spre succes?



Si daca totusi crezi ca nimic din toate acestea nu ti se potriveste, atunci ia in considerare: succesul este o energie puternic creatoare care vine din haos si ambiguitate si pe care le genereaza prin promovarea unei "noi ordini mondiale". Ne aduce aminte de adolescenta cand ni se spune sa o consideram ca pe o perioada urata din viata noastra, fara identitate, fara control, fara orientare, fara nimic. Asa ca invatam sa trecem repede peste ea si sa devenim adulti ordonati, asezati si care sa tina predici.



"Nu zgaltai barca, Dumnezeu stie ce s-ar putea intampla!" (Nu admitem faptul ca "barca" s-ar putea scufunda chiar daca nu o zgaltaim, in afara oricarei previziuni sau stabilitati. Hei, dar cata previziune si stabilitate poate sa indure o fiinta normala?).



Ai avut o perioada mai dificila cand erai adolescent (daca esti barbat) si toate regulile societatii se spargeau in capul tau? Sau erai atat de simpla (daca esti femeie) incat nu ai facut niciodata dezordine, n-ai avut nici o tangenta cu ea, asa ca habar nu ai ce-ai fi simtit daca ai fi incercat? Vezi asadar cum standardele duble ale societatii noastre influenteaza relatia noastra cu haosul, creativitatea si succesul?



Poate ca acum, dupa ce vei fi citit si cea de-a doua parte despre succes, te vei intoarce la prima parte si vei reevalua exercitiile pe care le-ai facut atunci. Sunt raspunsurile tale aceleasi? Te-ai apropiat mai mult de acea parte a ta care isi doreste succesul, dar care in acelasi timp este speriata si fuge de ceea ce ar putea insemna acest lucru? Dupa tot ce ai citit, essti surprins ca ti-e frica de succes?



Dar din moment ce imi place sa concluzionez intr- nota optimista, reflectati asupra urmatorului citat: "O data ce mintea omeneasca s-a legat de o idee noua, nu se intoarce niciodata la dimensiunile sale de la inceput" - Oliver Wendell Holmes.



Poate ca ii veti da voie mintii voastre sa se destinda, macar putin, si sa exploreze ceva nou in legatura cu voi, cu succesul vostru si cu teama fata de acest lucru, precum si in legatura cu schimbarile personale care te vor face cu adevarat sa ai succes pe viitor atat in plan profesional, cat si in plan individual. Mult noroc!



*Cristiana Pudroski este psiholog in domeniul economic, consultant in cel al managementului, terapist transformational si cercetator. Pudroski locuieste in Viena de 25 de ani, din momentul in care a parasit Romania. S-a pregatit la Universitatea din Viena si la Harvard University, iar in prezent elaboreaza o dizertatie intitulata "Trust and Leadership in Organizations" in cadrul Universitatii din Viena, Institutul de Psihologie.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO