Profesii

Cum faci rost de bani pentru MBA: burse, credit sau economii? Un salariu de 1.000 de euro net pe lună poate plăti un MBA de 10.000 de euro în opt ani

Cum faci rost de bani pentru MBA: burse, credit sau economii?

Cum faci rost de bani pentru MBA

Autor: Gabriel Razi

25.05.2012, 20:39 2268

Un middle manager cu un salariu de 1.000 de euro net pe lună îşi poate plăti un credit pentru un MBA cu o valoare de 10.000 de euro în opt ani, în condiţiile în care va renunţa lunar la aproape 20% din venituri, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor de la băncile locale care oferă credite pentru programe de educaţie executivă.

Creditele bancare, economiile per­sonale şi bursele sunt trei dintre puţinele variante pentru finan­ţarea unui MBA, după ce criza a evaporat bugetele pe care com­paniile le puseseră deoparte pentru programele de per­fec­ţionare ale executivilor. Cei care şi-au adăugat pe cartea de vi­zi­tă titlul de MBA spun însă la unison că fiecare euro investit s-a întors înapoi, fie pe linia creş­terilor salariale, fie pentru că parcugerea cursurilor de perfecţionare mana­gerială a re­pre­zentat o adevarată rampă de lansare în carieră. Datele din chestionarul Top MBA arată că ju­mătate din executivi deţin acum titlul de MBA au reuşit să îşi finanţeze cursurile din economiile proprii, în timp ce restul este împărţit între fi­nanţarea prin credite, burse sau alte surse.

Adrian Roşulescu, directorul general al companiei norvegiene Becotek, care produce componente pentru rulmenţi într-o fabrică în judeţul Braşov, este unul din cei care au apelat la economiile familiei pentru a plăti cursurile de MBA. El a plătit 4.500 de euro pentru cei doi ani, cursuri MBA pe care le-a urmat în cadrul ASE-INDE/CNAM. "Am reuşit să finanţez programul din surse proprii. Pe locul doi pe listă era un credit de la bancă, iar pe locul trei se afla varianta de a obţine o finanţare de la companie, însă am început cursurile spre sfârşitul anului 2008, atunci când lucrurile începuseră să se înrău­tăţească în economia mondială şi de aceea nici nu am mai luat în considerare această varian­tă", spune Roşulescu, care conduce un business cu rulaje estimate la 30 mil. euro pe an.

Deşi deţinea deja poziţia de top executive în cadrul filialei locale a producătorului nor­vegian, Adrian Roşulescu spune că investiţia în MBA a meritat în condiţiile în care cursurile

"i-au deschis ochii" pentru unele zone de business pe care nu le aborda în prealabil. "La MBA am realizat că erau puncte în business pe care nu le abordam, am realizat ca erau lucruri pe care nu le ştiam".

Din economii şi-a plătit taxa de studii pentru MBA şi Dana Sofia, care şi-a deschis recent o afacere pe cont propriu în imobiliare. Pentru cele 54 de cursuri intensive la Tiffin University ea a plătit în 2009 aproape 18.000 de euro, bani proveniţi din conturile sale de economii.

"Orice proiect implică sacri­ficii. Am sacri­ficat vacanţele, timpul liber petrecut cu prie­tenii şi familia, planul de investiţii (per­sonale - n.red.) a fost res­tructurat. Acest program a fost pe primul loc în lista priorităţilor în perioada respectivă".

Cu toate că MBA-ul a pus presiune pe ea, Dana Sofia spune că programul i-a pus în faţa ochilor întregul tablou al modului în care se face business, imagine pe care nu o distingea cu claritate înainte de a obţine diploma de MBA. "Acest program m-a aju­tat să văd tot puzzle-ul pe care îl presupune o afacere. Până atunci vedeam doar câteva piese. Este un program care te ajută să ai o imagine de ansamblu a businessului. Este important să întelegi toţi factorii care influenţează un proces şi să alegi soluţia optimă", spune ea.

La puţin timp după finalizarea cursurilor de MBA, Dana Sofia a luat şi prima decizie radicală în carieră. După mai bine de zece ani în care a ocupat poziţii de director de marketing în cadrul mai multor companii, Dana Sofia a făcut pasul spre antreprenoriat. Ea a achiziţionat o franciză de la Coldwell Banker şi a făcut tre­cerea în afacerile pe cont propriu în imobiliare.

În faţa unui birou de credite dintr-o bancă a ajuns însă Augusta Romanţa. Ea a luat în 2007 un credit de nevoi personale în valoare de 15.000 de lire pentru că atunci băncile nu se grăbeau să lanseze credite dedicate finanţării cursurilor de pregătire pentru executivi.

"Obţinerea creditului bancar nu a fost di­ficilă, eu însămi fiind la vremea aceea angajată în domeniul bancar. Am îndeplinit condiţiile necesare de eligibilitate şi ca atare am obţinut finanţarea", a spus ea, care a urmat cursurile pro­gramului de MBA oferit de Open Univer­sity Business School. Deşi nu a renunţat la va­can­ţe din cauza ratelor la bancă, Romanţa admite însă că povara creditului a trimis pe lista de aşteptare mai multe oportunităţi de investiţii personale. Totuşi, ea spune că efor­tul financiar pentru parcurge­rea programului a meritat.

Patru bănci acordă credite pentru MBA

Dacă în urmă cu trei ani ofiţerii de credite îi îndemnau către creditele de nevoi per­sonale pe executivii care voiau să facă un MBA "pe datorie", acum cel puţin patru bănci din sistemul bancar local au intrat în luptă pentru finanţările de MBA.

Bank of Cyprus, Uni­Cre­dit Ţiriac Banc, Bank Leumi şi CEC Bank sunt patru dintre băncile care pun la bătaie credite celor ce vor să urmeze un program de MBA. Dobân­zile la credite sunt însă apro­piate de cele oferite de băncile locale pentru creditele de nevoi personale în condiţiile în care creditorii pun pe masă dobânzi cuprinse între 12% şi 17%, apropiate de marjele între care variază dobânzile creditelor de nevoi personale.

Spre exemplu, Bank of Cyprus, un jucător de talie mică în sistemul bancar local, oferă celor ce vor să parcurgă modulele unui curs MBA un credit cu plafon maxim de 10.000 de euro, o perioadă maximă de rambursare de opt ani, cu o rata lunară care se ridică la 179 de euro.



Ce programe/ Şcoli de afaceri locale oferă burse:

EMBA Maastricht School of Management

Se acordă burse în valoare de 2.500 euro tuturor studenţilor acceptaţi în program. Există şi burse de merit acordate pe baza scorului la testul GMAT, care valorează între 1.000 şi 2.000 de euro. Burse de 2.000 de euro aplicanţilor care vor face naveta din locaţii la peste 200 de km depărtare de Bucureşti. Bursa este menită să acopere cheltuielile de transport şi cazare, nivel mediu. Burse pentru persoanele din sistemul public şi din ONG-uri care primesc 3 burse, fiecare reprezentând un discount de 50% din taxele de şcolarizare. Antreprenorii pot primi o bursă de antreprenoriat în valoare de 1.000 de euro.

EMBA University of Sheffield

În fiecare an a oferit două burse totale şi patru burse parţiale, în cuantum de 50% din valoarea programului.

EMBA WU Executive Academy

Oferă un număr nelimitat de burse de merit. În anul 2010 au fost oferite 24 de burse în cadrul întregului program.

MBA Româno - Canadian

În 2011 a oferit două burse. În 2012 se vor oferi patru burse.

MBA CityU of Seattle

Pentru seria MBA care s-a lansat în februarie 2011 au fost oferite două burse de studii, fiecare în valoare de 50% din taxa MBA. Pentru seria MBA care se va lansa în această toamnă (octombrie/ noiembrie 2012), se acordă studenţilor burse de studiu de 800 euro, astfel încât costul programului de MBA va deveni 7.570 de euro.

EMBA Pilkington Raţiu Business School

A oferit două burse parţiale pentru studenţi "corporate" şi două burse totale pentru doi manageri din domeniul ONG.

PMBA F.IN.E -University of Wales&IBR

Institutul Bancar Român acordă un discount de 1.000 euro/persoană. În anul 2011 s-au oferit 18 astfel de burse.



Citiţi mai multe despre modalităţile de finanţare a programelor de educaţie managerială în suplimentul Top MBA 2012. Suplimentul îl puteţi cumpăra de pe www.zf.ro/anuare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO