Profesii

Criza economica taie din salariile executivilor britanici

14.09.2008, 17:18 20

Salariile celor 350 de executivi britanici au crescut, in medie, cu 6,2% in 2008, cu 0,8% mai putin decat anul trecut, din cauza crizei economice globale, care a fortat companiile din Regatul Unit sa-si plateasca mai putin executivii, explica Carol Arrowsmith, partener in cadrul Deloitte.   

Cu toate acestea, diferenta dintre potentialele castiguri ale directorilor executivi si restul executivilor din consiliul de administratie s-a marit mai mult, comparativ cu anul trecut, arata analiza citata.

Directorii executivi din primele 30 de companii din FTSE 100 si cei din prima cincime a celor mai importante 250 de companii britanice (incluse in indicele FTSE 250) au avut in acest an oportunitati de castigturi mai mari comparativ cu restul managerilor din board.

"De exemplu, in sectorul sportiv, exista indivizii foarte talentati care isi permit sa ceara salarii mai mari decat restul lumii. Turbulentele economice anterioare au demonstrat ca exista lideri foarte talentati care au capacitatea de a schimba radical soarta unui business aflat in dificultate. De aceea ne asteptam ca in 2008/2009 sa creasca preocuparea companiilor pentru recrutarea angajatilor foarte talentati", afirma Arrowsmith.

Salariul unui director executiv care lucreaza pentru una dintre primele 30 de companii din FTSE 100 sare de un milion de lire sterline anual (1,25 milioane de euro euro), spre deosebire de media de 750.000 de lire sterline (0,93 milioane de euro), cat primesc pe an executivii celorlalte companii din FTSE 100.

De asemenea, directorii primelor 30 de companii din FTSE 100 au posibilitatea de a-si creste de patru ori salariul anual, in timp ce bonusurile de performanta ale celorlalti 70 de directori ajung la cel mult de 2,75 ori salariul anual.

Totodata, un sfert dintre companiile din FTSE 100 si 50 de companii dintre cele incluse din FTSE 250 au crescut valoarea bonusului anual acordat in 2007.

"Atunci cand exista o competitie la nivel international intre companii, si schemele de salarizare trebuie sa reflecte aceasta dimensiune globala", subliniaza Arrowsmith.

In prezent, bonusul teoretic pe care il poate incasa intru-un an un executiv din companiile incluse in FTSE 100, poate fi cu 150% mai mare decat salariul, in trimp ce un executiv din primele 30 de companii din FTSE 100 poate primi un bonus anual cu 185% mai mare decat salariul.

"In 2009, actionarii companiilor vor fi foarte atenti sa coreleze nivelul ridicat al platilor efectuate catre top manageri cu un nivel de performanta pe masura", mai spune Carol Arrowsmith.

La inceputul acestei luni, un studiu realizat de compania de consultanta Patterson Associates in randul companiilor din FTSE 100 a pus la indoiala faptul ca daca un angajator isi doreste un lider extrem de performant trebuie sa si plateasca pe masura.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO