Profesii

Companiile sunt obligate sa evalueze structura personalului si acest lucru inseamna disponibilizari

Companiile sunt obligate sa evalueze structura personalului si acest lucru inseamna disponibilizari
21.11.2008, 17:08 138

In domeniul restructurarilor nu exista un sablon care sa poata fi utilizat, deoarece fiecare companie se confrunta cu probleme specifice care tin de domeniul, structura interna sau conditiile de pe piata pe care activeaza.

"Un exemplu concret de variabila care nu poate fi incadrata intr-un sablon rigid este personalul. Am intalnit tipologii umane care s-au opus schimbarii doar pentru ca era vorba de o schimbare, buna, rea, era irelevant acest aspect. Deci fiecare restructurare trebuie tratata ca fiind un proiect unic", explica Adrian Volintiru (foto), specializat in consilierea individuala in restructurarea companiilor si care a lucrat pe pozitii de top in companii ca Petromidia, Rompetrol sau Relad.
Mai mult decat atat, pe timp de criza, rolul consilierului de restructurari este sa analizeze starea actuala a companiei, sa ii defineasca obiectivul-tinta si sa aleaga cele mai bune strategii pentru a-l atinge.
"Pe timp de criza, rolul unui consilier este sa dimensioneze compania astfel incat sa depaseasca momentul stagnarii sau chiar al declinului. Consider ca pentru a fi consilier in restructurari trebuie sa ai foarte multa experienta si valoare. Nu exista o reteta care sa defineasca aceasta meserie, asa cum nu exista doua restructurari identice. Ar fi fost ideal un 'sablon', dar in acest caz nu merge", explica acesta.
In opinia lui Volintiru, la nivel local se resimt deja efectele crizei financiare. "Marile companii internationale prezente si pe piata locala isi regandesc structurile, isi revizuiesc previziunile vanzarilor, isi redimensioneaza costurile, si implicit si costurile salariale. Companiile din Romania sunt obligate sa evalueze structura personalului si acest lucru va insemna si disponibilizari", crede Volintiru.
In profesia de consilier in restructurari nicio zi nu seamana cu cealalta. Pe de o parte, aria consultantei cunoaste o mare diversitate care implica analiza proceselor de business, desenarea arhitecturii sistemului - fluxuri plus procese de tipul "as is", crearea de fluxuri sau procese "to be" plus implementarea lor si, pe de alta parte, exista cerinte specifice beneficiarului.
Ceea ce a fost decisiv intotdeauna in cazul unor proiecte de restructurare a fost viteza de lucru, capacitatea de a seta procesele in asa fel incat sa nu existe asa-zisele "efecte secundare" cu impact negativ.
"Am avut si proiecte in care, impreuna cu echipa, am actionat in zona de logistica, mica productie si turism", mai precizeaza Volintiru, care activeaza de aproximativ sapte ani in zona restructurarilor, lucrand, in special cu companii mari.
In ceea ce priveste dificultatile care pot aparea intr-o astfel de activitate, acestea tin de momentul in care beneficiarul nu reuseste sa se puna de acord "cu el insusi", adica sa defineasca foarte bine problema pe care o are. Mai exista insa si alte aspecte, cum ar fi calitatea managementului sau procurarea si acuratetea datelor istorice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO