Profesii

Codul Muncii: Închisoare 1-2 ani, sistarea fondurilor UE şi interdicţie la achiziţii publice pentru munca la negru

Autor: Mediafax

28.02.2011, 17:14 47

Guvernul a decis ca angajatorii care folosesc mai mult de 5persoane fără contract de muncă să fie pedepsiţi cu 1-2 aniînchisoare sau amendă penală, sistarea ajutoarelor şi fondurilor UEşi interzicerea participării la achiziţii publice, dar a reduscuantumul amenzii prevăzute în proiectul iniţial, informeazăMediafax.

Prevederile au fost introduse în proiectul de modificare aCodului Muncii aprobat, luni, de Guvern în vederea angajăriirăspunderii.

Prin acest document, Guvernul a stabilit ca angajatorii careprimesc la muncă până la cinci persoane fără încheierea unuicontract individual de muncă să fie amendaţi cu 10.000 - 20.000 delei pentru fiecare persoană identificată. Sancţiunea este mai micădecât cea prevăzută în forma iniţială a proiectului, transmisăsindicatelor la sfârşitul săptămânii trecute, în care amenda era de30.000 - 40.000 de lei pentru fiecare persoană identificată, fără adepăşi valoarea cumulată de 100.000 de lei pentru angajatorii careprimeau la muncă fără contract până la trei persoane (faţă de pânăla cinci persoane în forma adoptată de Guvern).

În forma actuală, Codul Muncii prevede că pentru primirea lamuncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual demuncă angajatorului îi va fi aplicată o amendă cuprinsă între 3.000lei şi 4.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără adepăşi valoarea cumulată de 100.000 de lei.

Conform proiectului aprobat, luni, de Guvern, în cazulangajatorilor care primesc la muncă mai mult de cinci persoane,indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contractindividual de muncă se va considera că aceştia comit o infracţiuneşi vor fi sancţionaţi cu închisoare de la unu la doi ani sau cuamendă penală. Mai multe despre modificările aduse Codului Muncii citiţi pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO