Profesii

Clujenii prefera barbatii in functii de conducere

05.04.2004, 00:00 48



Femeile din Cluj au cu 20% mai putine sanse decat barbatii de a obtine functii de manager, releva un studiu efectuat de Asociatia de Stiinte Cognitive din Romania (ASCR). Studiul, realizat in cadrul proiectului "Promovarea si sustinerea sociala a carierelor femeilor manager si intreprinzator", finantat de Uniunea Europeana, evidentiaza faptul ca, atunci cand intre criteriile de selectie pentru un post de conducere este inclus genul aplicantului, fara o relatie directa si evidenta cu descrierea postului de munca, apar situatii de discriminare.



Studiul a fost efectuat pe un esantion de 213 subiecti de gen masculin cu varste cuprinse intre 16 si 60 de ani care au fost solicitati sa raspunda la o proba ce avea ca scop evaluarea abilitatilor de decizie intr-o problema de selectie de personal pe baza a doua CV-uri echivalente (aceleasi abilitati, pregatire, oportunitati de dezvoltare, situatie socio-familiala etc.). Daca intr-o prima etapa 60% dintre subiectii au optat pentru unul dintre CV-uri, in momentul in care s-a specificat faptul ca persoana este de gen feminin, doar 39,94% dintre subiecti au mai ales acelasi CV. Sunt scoase in evidenta stereotipurile referitoare la femeile manager, prezente si in rezultatele care iau in considerare trei variabile dependente: femeile sunt percepute ca fiind mai putin orientate spre sarcinile de serviciu comparativ cu barbatii si mai orientate spre relatii si ca avand abilitati manageriale reduse comparativ cu barbatii.



Discriminarea de gen manifestata prin obstacolele si dificultatile pe care femeile manager si antreprenor le intampina de-a lungul carierei poate constitui una dintre explicatiile pentru care numarul femeilor manager si administrator al firmelor clujene este mai mic decat cel al barbatilor.



Conform datelor furnizate de Registrul Comertului, in judetul Cluj exista un numar de 36.186 de firme, dintre care doar 18.004 sunt active. Comparativ cu grupul de firme active, in firmele inactive predomina numarul de femei. In firmele inactive sunt 14.648 femei manager sau administrator si 16.247 femei asociat in timpe ce in firmele active sunt doar 8.885 de femei manager si administrator si 9.170 de femei asociat.



Exista o atitudine explicita in ceea ce priveste discriminarea in domeniul muncii pe baza apartenentei de gen. Una dintre autoarele studiului, Smaranda Boros, sustine ca "se poate vorbi despre stereotipuri implicite".



Chiar reglementarile legale (legea 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei sI barbati) au diverse interpretari locale. Daniel Don, directorul executiv adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), explica faptul ca femeile nu sunt preferate in functii de conducere prin aceea ca se tine cont de rolul traditional al femeii, care este asociat cu muncile casnice mai mult decat barbatii si ca astfel pot fi afectate atributiile de munca. Referindu-se la femeile aflate in functii de conducere, Daniel Don sustine ca "feminitatea in timp dispare" si ca anumite studii in domeniu releva faptul ca si femeile prefera sa angajeze barbati pentru posturi de conducere. In privinta legislatiei in vigoare, reprezentantul AJOFM spune ca procesul selectiei de personal este supus subiectivitatii angajatorului, inclusiv dupa criteriul apartenentei la gen.



Studiul realizat de ASCR se inscrie pe directia cercetarilor sociologice realizate in Romania (in special Barometrul de gen, 2000) cu privire la rolul femeii viata publica si in cea de familie. Astfel, peste 60% dintre cei chestionatI au o parere ferma despre faptul ca este de datoria femeii sa se ocupe de treburile casnice, iar mai mult de 78% dintre respondenti sunt convinsi de faptul ca femeia trebuie sa-si urmeze barbatul, in timp ce 54% din cei chestionati declara deschis ca barbatii sunt mai capabili sa conduca decat femeile.



Studiul ASCR a mai indicat si faptul ca cel mai adesea femeile conduc afaceri de subzistenta si nu au in subordine mai mult de cinci angajati, in timp ce femeile care conduc departamente ale unor firme importante se plang de discriminarea la care sunt supuse, comparativ cu colegii lor de sex opus. Cu toate acestea cursantele s-au declarat optimiste. "Sunt foarte mandra ca am ramas in Romania, pentru ca cei mai multi oameni de succes au plecat. Suntem la inceput, or asta inseamna ca noi dam tonul", a declarat la Adina Muresan, manager al unei firme de paza si protectie care insumeaza 700 de angajati, toti barbati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO