Profesii

Cluj: Peste 1.500 de vizitatori la un târg de locuri de muncă unde se ofereau salarii de 500 de euro

Autor: Pacala Dana, Vasile Magradean

17.10.2012, 18:05 522

Preotul ortodox Dorel Gălan, coordonator al unui proiect european pentru şomerii din judeţul Cluj şi organizator al manifestării, a declarat, miercuri, că la târgul de locuri de muncă au participat 17 angajatori, care au oferit slujbe din domenii variate.

"Târgul de locuri de muncă special organizat la Cluj-Napoca face parte dintr-un proiect cu finanţare europeană prin POSDRU. Ne adresăm unui grup-ţintă de 700 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. O noutate este faptul că am solicitat angajatorilor să ofere locuri de muncă plătite cu salarii de minim 500 de euro, iar fiecare angajator prezent are cel puţin un loc de muncă cu acest salariu. La târg participă 17 firme, din cele 30 invitate, care oferă, în total, peste 400 de locuri de muncă. Locurile de muncă sunt din domenii variate, cum ar fi IT, contabilitate, asigurări, servicii financiare, ingineri mecanici, dar avem şi posturi de strungari, sudori, vopsitori sau lăcătuşi confecţii metalice", a spus Gălan.

Dorel Gălan este preot slujitor la Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din cartierul clujean Grigorescu şi a afirmat că s-a implicat în proiecte sociale ca o continuare a misiunii duhovniceşti.

"Faptul că sunt coordonatorul unui proiect european vine dintr-o preocupare adiţională a mea, aceea de formator, de trainer, în ceea ce presupune formarea organizaţională. Am putut să mă implic în astfel de proiecte, pentru că este vorba despre chestiuni complementare, în sensul că Biserica, prin reprezentanţii ei, se implică programatic în social. Liturghia nu se termină la finalul Liturghiei, ci se cere continuată în implicarea noastră în domeniul social. Pentru că nu poţi să ai în biserică un comportament, să ai o mască, iar în interacţiunea cu ceilalţi să ai alt tip de comportament. E important să fii integru, cum eşti în biserică, aşa să fii şi în societate. Implicarea într-un astfel de proiect este continuarea misiunii duhovniceşti", a explicat Dorel Gălan.

El a precizat că proiectul european, din care a făcut parte şi târgul de locuri de muncă, a fost lansat anul trecut şi are o valoare eligibilă de 500.000 de euro, fiind derulat în parteneriat cu o firmă spaniolă.

"În cadrul proiectului au mai fost organizate cursuri de perfecţionare şi de calificare pentru şomerii din judeţul Cluj, pentru diverse meserii, cum sunt expert achiziţii publice, manager resurse umane, ospătar, bucătar, agenţi de pază", a explicat Dorel Gălan.

Unul dintre angajatorii prezenţi la târgul de locuri de muncă de la Cluj-Napoca a apreciat cerinţa organizatorilor de a oferi slujbe bine plătite.

"Noi avem şi posturi plătite cu 500 de euro şi chiar mai mult, iar un astfel de târg, de nişă aş putea spune, ne aduce potenţiali colegi care ştiu exact ce vor. Ştiu că au anumite studii, au o anumită calificare şi vin la sigur, nu suntem asaltaţi de sute de persoane cărora trebuie să le tot explicăm ce anume căutăm. Avem nevoie de oameni ambiţioşi profesional", a precizat reprezentantul unei firme de asigurări.

Alin a absolvit acum doi ani o facultate la Cluj-Napoca, dar nu şi-a găsit o slujbă în domeniul horticol. Are un master, a făcut practică în străinătate şi a participat la mai toate târgurile de profil din oraş în încercarea de a se angaja.

"Cred că, la pregătirea mea, un salariu de 500 de euro este minimum, la început. Am venit atras de oferta salarială. Sunt sigur că se va găsi ceva şi pentru mine", a spus tânărul.

Sonia este studentă la Contabilitate, în anul II, şi spune că îşi doreşte o slujbă chiar înainte de terminarea studiilor, pentru că "practica este foarte importantă".

"Mă gândeam să încep de undeva, nu neapărat în domeniu, într-un domeniu adiacent. E primul târg de joburi la care particip. Am văzut oferte de la firmele de asigurări. Ar fi un prim pas", a spus aceasta.

La târgul de la Cluj-Napoca au participat şi şomeri, aflaţi în plată pe listele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM).

Unul dintre aceştia a lăsat un CV la o firmă care căuta sudori şi a primit asigurări că va fi invitat la un interviu.

"Din ce am discutat nu este salariul de 500 de euro, dar din câte am înţeles este bunicel, oricum mai mare decât şomajul pe care îl iau eu, de 600 de lei. Sper să am o şansă. Mă mir că un preot a organizat târgul, dar sunt sigur că el ştie cel mai bine cum să se apropie de oameni", a arătat bărbatul.

Târgul a fost vizitat de peste 1.500 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO