Profesii

Charles Handy: Aveti oameni bine educati si ieftini

Charles Handy: Aveti oameni bine educati si ieftini

Foto: Elizabeth Handy

03.10.2007, 18:57 54

Liderii din business nu ar trebui sa ramana prea mult timp in pozitii de conducere, intrucat in acest fel pierd contactul cu celelalte structuri ale organizatiei, este de parere Charles Handy (foto), unul dintre cei mai importanti si influenti ganditori in business.
"Inainte de toate, liderii sunt oameni si fac greseli. Jobul liderilor buni, atata vreme cat sunt buni, pentru ca in final toti sfarsesc rau, este sa faca agenda corporatiei, sa stabileasca prioritatile si strategia si felul in care se aplica acestea", spune Handy, care va vorbi astazi la Bucuresti despre management si leadership in cadrul unei conferinte organizate de Codecs si Ziarul Financiar.
El aminteste de John Browne, fostul CEO al grupului petrolier British Petroleum, a carui demisie a survenit in urma mai multor scandaluri legate de viata sa personala. "Browne a reusit sa transforme una dintre cele mai mari organizatii, iar in final si-a terminat cariera. Cea mai mare problema a liderilor este ca, la un moment dat, se izoleaza de compania pe care o conduc si dau gres".
Un exemplu similar este cel al lui Jack Welch, devenit cel mai tanar CEO al General Electric in 1981. "Welch era prea dominant, desi a pregatit bine GE de-a lungul anilor. Doar ca, la un moment dat, nu a mai anticipat directia in care trebuia sa mearga organizatia", explica Charles Handy.
Cat priveste managementul romanesc, ganditorul de origine irlandeza care locuieste in Marea Britanie se declara in favoarea antreprenoriatului, dar admite in acelasi timp ca Romania are nevoie de investitori. "Aveti oameni bine educati si ieftini, iar apropierea de Europa este un avantaj tentant pentru companiile straine", spune el. Ceea ce stiu britanicii despre Romania nu este cu mult diferit de imaginea pe care o au alti straini despre noi: "tara frumoasa, cativa jucatori buni de tenis, Nadia Comaneci", spune Handy, care spune ca despre economia romaneasca nu se stie mare lucru.
Charles Handy e recunoscut pentru ca a prezis restructurarea organizatiilor si redefinirea stilului de munca, spre cel liber-profesionist. Marile organizatii functioneaza asemenea unor scoli de afaceri, spune Handy, care a parasit functia de director de marketing al Shell International in 1972 pentru a preda la London Business School, al carei cofondator este.
"Oamenii trebuie sa invete sa lucreze in marile corporatii. Astfel ei vor sti ce inseamna disciplina, vor intelege notiuni ca bugete, strategii de marketing sau finante. Marile companii te mananca din interior, uneori intr-un sens pozitiv", spune Handy, care adauga ca, dupa o perioada, e bine sa te opresti si sa vezi daca nu mai sunt in jurul tau si alte lucruri in afara de munca intr-o multinationala, spre exemplu.
Printre cele mai importante carti scrise de Charles Handy se numara "Varsta iratiunii", "Elefantul si puricele" si "Pelerina goala".
Handy a fost numit unul dintre "cei mai importanti si influenti ganditori in business", ocupand locul 2 in Topul "The Thinkers 50" in 2002 si este autor al teoriilor despre cultura organizationala care se studiaza in cadrul programelor de MBA al The Open University Business School, Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO