Profesii

Cele mai neobişnuite locuri de muncă din online: Sandwich artist la Subway, rock star PHP developer la Gameloft sau magician amator

Pentru ce joburi mai recrutează companiile online: Sandwich artist la Subway, rock star PHP developer la Gameloft sau magician amator

Foto: AFP

Autor: Corina Mirea

12.09.2012, 18:47 1220

Agent maritim, referent planificare băuturi, mistery shopper, sandwich artist sau rock star PHP developer sunt doar câteva dintre cele mai "neobişnuite" locuri de muncă scoase la concurs de companii luna aceasta, potrivit site-urilor de recrutare de pe piaţa locală.

În topul celor mai căutate astfel de joburi se află cel de agent maritim (disponibil pe site-ul de recrutare online MyJob), pentru care au aplicat 184 de persoane pentru un număr de 3 locuri disponibile (adică o concurenţă de 61,3 candidaţi/loc).

La polul opus însă, posturile pentru care au aplicat cei mai puţini candidaţi sunt cel de rock star PHP developer (MyJob) în cadrul firmei producătoare de jocuri pentru console şi telefoane mobile Gameloft şi cel de magician amator (disponibil pe site-ul de recrutare online eJobs) - doar 61 de persoane.

Una din cauzele numărului mic de aplicaţii strânse de oferta de muncă din sectorul IT ar putea fi "pachetul" de cerinţe de calificare pe care îl presupune jobul. Candidaţii trebuie să aibă experienţă relevantă în utilizarea limbajului de programare PHP 5, a bazei de date de tip open sourse MySQL 5, cunoştinţe cu privire la arhitectura sistemelor online, precum şi capacitate de integrare rapidă într-o echipă sau flexibilitate. În acelaşi timp, pentru cel mai căutat loc de muncă - agent maritim, candidaţii trebuie să aibă un nivel avansat de cunoaştere a limbii engleze şi permis auto.

Printre locurile de muncă ale căror cerinţe sunt mai puţin "formulate" pe piaţa muncii se regăsesc cel de sandwich artist (disponibil pe site-ul de recrutare online BestJobs) în cadrul companiei Subway, pentru care candidatul ideal trebuie să fie absolvent de liceu şi să poată ridica o greutate de patru kilograme în mod frecvent şi 15 kg ocazional. De asemenea, pentru ca CV-ul său să fie ales în procesul de selecţie a candidaţilor, cel care aplică pentru un astfel de job trebuie să treacă de un interviu online compus din patru întrebări.

Pentru postul de sandwich artist au aplicat până în prezent 83 de persoane pentru 15 locuri de muncă scoase la concurs (o concurenţă de 5,5 candidaţi/loc).

Unul dintre joburile uşor "ciudate", dar care au început să devină trenduri pe piaţa muncii, potrivit specialiştilor în recrutare, este cel de mistery shopper, pentru care candidaţii trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani, să aibă bune abilităţi de comunicare scrisă şi verbală, să fie minuţioşi şi să "trăiască pe pământ", se specifică în oferta publicată pe site-ul BestJobs. În principiu, acest loc de muncă presupune evaluarea unui magazin din prisma modului în care angajaţii se raportează la clienţii companiei. Până în prezent jobul a strâns 151 de aplicaţii pentru zece locuri de muncă disponibile (o concurenţă de 15,1 candidaţi/loc).

Printre cei mai mari jucători de pe piaţa de recrutare online se mai numără HiPo.ro, Findjob.ro, TJobs sau Jobsinro.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO