Profesii

Cei mai buni lideri, cei a caror usa este mereu deschisa

Cei mai buni lideri, cei a caror usa este mereu deschisa
10.05.2009, 15:54 77

Companiile care au o strategie coerenta si articulata se asigura ca in momentul in care vin perioade mai dificile oamenii isi demonstreaza angajamentul.

"Ca angajat, poti cere oricand sfatul sau suportul la orice nivel de management. In plus, comunicarea si interrelationarea cu managementul si colegii sunt informale, astfel ca se intampla deseori ca CEO-ul sa-ti povesteasca despre planurile lui de concediu in pauze", Cristina Pintilie, HR Manager al Syngenta Romania.
Cum creste performanta
Mai mult decat atat, dupa cum spune Monica Carligea, coordonatorul studiului Hewitt, "comunicarea este unul din butoanele care trebuie apasate pentru a crea performanta".
Liderii sunt cei care seteaza trendul companiei si ariile de satisfactie ale angajatilor, prin puterea exemplului. Astfel, daca liderii considera ca organizatia are o imagine de angajator puternica, va transmite acest lucru si echipei sale.
Peste 50% dintre liderii companiilor participante la studiu au posibilitatea de a lua independent deciziile necesare pentru a asigura succesul businessului si au resursele financiare pentru a atinge obiectivele propuse. Aceasta inseamna ca in conditii de instabilitate economica managementul companiilor are in continuare control asupra resursele financiare necesare, insa le este limitata libertatea de a actiona independent pentru a mentine compania pe drumul cel bun. Cu toate ca exista o restrictionare, in situatii dificile ei stiu ca se pot baza pe membrii board-ului director, ca vor avea sustinerea completa a acestora (84% in cazul companiilor Best Employers, si doar 67% in restul companiilor) si ca echipa de management lucreaza bine impreuna (83% in cazul companiilor Best Employers, 68% in restul companiilor).
Best Employers sunt companiile care au avut scorurile generale cele mai mari si in care nivelul de implicare si multumire al angajatilor este cel mai ridicat.
"Lipsa de unitate a opiniilor si sustinerii actiunilor poate avea consecinte negative pentru intreaga organizatie in special intr-un moment de nesiguranta economica. Mesajele conflictuale si lipsa de consecventa in actiuni pot fi o pierdere de timp si de energie si pot avea ca efect pier-derea angajatilor talentati si unele cazuri chiar pierderea pozitiei pe piata", afirma Carligea. In companiile definite ca Best Employers peste 76% dintre angajati sunt implicati, ei prezentand colegilor, clientilor si potentialilor angajati compania intr-o nota pozitiva, dorindu-si sa ramana in cadrul organizatiei pentru o perioada mai lunga de timp si depunand eforturi suplimentare pentru atingerea obiectivelor de business. Accesibilitatea si deschiderea leadership-ului fata de angajati sunt un alt aspect in care parerile difera semnificativ, respectiv 67% din leaderii companiilor participante considera ca "usa lor este deschisa tuturor", insa doar 47% dintre angajati percep acest lucru, restul asteptand din partea managementului senior o mai mare deschidere si interes.
 
Motiveaza-i pe cei mai buni!
In cadrul casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, cei care ajung pe pozitia de "managing associates" (pozitie intermediara din care cei mai buni pot ajunge parteneri) beneficiaza de o serie de facilitati specificie, printre care un sofer dedicat pentru rezolvarea problemelor personale, un contabil, un abonament la fitness/SPA, zile suplimentare de odihna, facilitati de creditare din partea firmei sau acces la VIP Lounge din cadrul Aeroportului International Bucuresti.
"Am decis sa conferim acest statut, de Managing Associate, si unor membri din stafful administrativ, in speta directorilor executivi din cadrul departamentelor financiar/contabilitate, marketing, IT si resurse umane", spune Florentin Tuca, Managing Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii. In prezent, 9 avocati si 4 directori executivi fac parte din grupa de Managing Associates a casei de avocatura.
Pe de alta parte, in cadrul producatorului de software Adobe Romania, unul din principiile de baza ale politicii de resurse umane este "echitatea interna". Astfel, in procesul de recrutare, compania culege informatii pentru a-si da seama unde se situeaza un candidat comparativ cu echipa. "Ofertele pe care le facem sunt in concordanta cu echitatea interna, preferand sa pierdem un candidat extern decat sa ne alienam echipa curenta prin angajarea unui candidat la un salariu prea mare pentru ca avem nevoie foarte mare de el", explica Delia Blajan, HR Manager al Adobe Romania.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO