Profesii

Cea mai grea decizie a anului: cadoul pentru sef

19.12.2005, 17:31 138

Majoritatea directorilor executivi considera ca cea mai grea decizie pe care trebuie sa o ia la acest sfarsit de an o reprezinta alegerea cadoului pentru seful direct, releva ultimul sondaj realizat la nivel global de firma de resurse umane Korn/Ferry International.

Astfel, 53% din managerii chestionati au apreciat ca le va fi foarte greu sa ofere un cadoul sefului, in timp ce 17% au declarat ca au aceasta problema atunci cand vine vorba despre subordonati. In ceea ce priveste colegii, numai 14% din cei care au participat la sondaj au spus ca vor avea greutati in gasirea unui cadou.

"Oferirea unui cadou de sarbatori - in special pentru sef - este o problema importanta pentru directorii executivi care se lupta sa gaseasca un echilibru intre eticheta de birou si cadoul in sine. Problema este ca ca nu poti sa oferi un cadou mic pentru ca o sa pari un zgarcit, dar, pe de alta parte, nici nu poti sa oferi un cadou foarte scump pentru ca se poate interpreta ca vrei sa intri in gratiile sefului", spune Bob Damon, presedintele Korn/Ferry pentru America de Nord .

Greutatea in gasirea unui cadou pentru sef poate fi explicata si prin faptul ca 37% din repondenti spun ca anul acesta este putin probabil sa primeasca un bonus din partea companiei. Numai 20% din directorii executivi sunt absolut convinsi ca vor primi bonusul de sfarsit de an.

Intrebati care considera ca este suma cea mai potrivita pentru a fi cheltuita pe cadoul pe care il vor oferi colegilor, 45% din directori au apreciata ca 25 - 50 de dolari este o cheltuiala rezonabila. Pe locul urmator se situeaza categoria celor care spun ca e suficient sa cheltuiesti mai putin de 25 de dolari (29%) si a celor care ar da intre 50 - 100 de dolari.

Exista insa si manageri care considera ca nu ar trebui sa aloce niciun ban pentru a cumpara cadouri colegilor (8%), dar si unii care ar da mai mult de 100 de dolari pe un cadou - numai 2%.

In ceea ce priveste obiceiul de a trimite felicitari partenerilor de afaceri, sentimentele managerilor sunt impartite: 20% din acestia considera ca aceasta traditie nu inseamna decat risipa de hartie, in timp ce 41% spun ca felicitarile ar trebui sa fie rezervate pentru uz personal. Numai 39% din cei care au participat la sondaj cred ca felicitarile reprezinta un instrument important in dezvoltarea unei relatii de afaceri.

Sondajul a mai aratat ca cea mai mare parte a directorilor executivi intentioneaza sa-si ia intre patru si sapte zile libere de sarbatori.

In categoria optimistilor - cei care vor avea opt zile libere - intra 34% din cei chestionati, in timp ce 27% spun ca nu isi vor lua mai mult de trei zile libere. Cu toate acestea, sapte din zece manageri spun ca se asteapta sa munceasca si in timpul vacantei pentru sarbatori.

Inainte de vacanta insa, mai mult de jumatate din directorii executivi vor participa anul acesta la petrecerea organizata de firma.

Intrebati daca vor participa anul acesta la petrecere, 51% au raspuns afirmativ, 21% au spus ca nu vor onora invitatia, iar 22% din manageri au declarat ca firma nu va organiza nici o petrecere in acest an. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO