Profesii

Ce spun tinerii români care vor să plece la studii în străinătate: “După terminarea studiilor aş reveni în ţară doar dacă mi-aş găsi un loc de muncă plătit corect”

Ce spun tinerii români care vor să plece la studii în...

Autor: Mihaela Pascari

21.02.2016, 20:13 1219

“Taxele pentru studiile în străinătate sunt mari, dar se justifică prin ceea ce faci acolo, depinde mult de efortul financiar al părinţilor. După finalizarea studiilor aş reveni în ţară doar dacă mi-aş găsi un loc de muncă plătit corect”, spune Viorel I, în vârstă de 17 ani care studiază la Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza” din Ploieşti. El a “vânat” oferte educaţionale în acest weekend la târgul de profil Word Education Fair, organizat de către IntegralEdu, grupul de firme cu activităţi în domeniul educaţiei.

La târg au participat peste 4.000 de elevi şi studenţi, care au avut de ales din “portofoliile” a mai mult de 70 de licee şi universităţi prezente la evenimentul educaţional. Deşi aleg să facă primul pas în străinătate pentru studii, mulţi dintre tinerii români spun că ar prefera să rămână să lucreze ţările în care şi-ar dori să plece chiar şi după ce îşi finalizează studiile. Iar părinţii, deşi consideră că taxele de şcolarizare ale instituţiilor din afară sunt ridicate, îşi încurajează copiii să plece peste graniţe pentru că sunt de părere că în România aceştia şi-ar găsi greu un loc de muncă.

 “Încă nu sunt decis în legătură cu specializarea, dar am venit pentru a vedea ofertele celor din străinătate pentru că aş vrea să continui studiile univesitare în afara României pentru a mă stabili acolo”, spune Adrian I, însoţit la târg de mama sa. Ea spune că este decisă să plătească până la 10.000 de lei pe an pentru ca fiul său să facă facultatea în afară.

“Mulţi fac degeaba o facultate în ţară, oricum întâlnesc dificultăţi atunci când îşi caută un loc de muncă pe măsură. Taxele sunt mari, noi suntem decişi în a plăti cel mult 10.000 de lei pe an”, adaugă mama lui Adrian.

Tinerii au însă şi planuri de rezervă pentru situaţia în care nu reuşesc să intre la o facultate din străinătate, Universitatea Politehnica din Bucureşti sau centrele universitare din Cluj fiind în topul listei lor.

 “Opţiunile universităţilor sunt diversificare, avem de unde alege. Vreau să continui studiile în domeniul ingineriei mecanice în Belgia sau Franţa, însă dacă aş rămâne în ţară, m-aş înscrie la o facultate din Cluj”, mai spune un tânăr vizitator.

Pentru a studia la o facultate din Uniunea Europeană părinţii elevilor trebuie să plătească taxe de şcolarizare cuprinse între 8.000 şi 12.000 de euro pe an, bani în care sunt incluse chiria, biletele de avion, asigurarea de sănătate şi banii de buzunar.

“Costurile generale, costurile studiilor au devenit foarte accesibile în ultimii ani, graţie sistemelor de burse şi împrumuturi acordate de diverse state. Costurile mai mari, care nu sunt luate în calcul de multe ori, vin din acoperirea traiului zilnic”, spune Ana Maria Papp, manager department Universităţi în cadrul IntegralEdu.

În ceea ce priveşte elevii din învăţământul gimnazial, aceştia au avut oferte din partea a zece licee din ţări precum Portugalia, Marea Britanie, Elveţia şi SUA. Costurile minime necesare pentru primul an de studiu în Marea Britanie variază între 14.000 şi 36.000 de lire sterline, aceasta fiind şi cea mai căutată ţară de către elevi.

“În momentul de faţă şcolile dispun oferte care merg spre 40% din taxa de şcolarizare, pentru cei care performează conform cerinţelor”, spune Teodora Răducanu, coordonator department Învăţământ Liceal în cadrul IntegralEdu.

Grupul de firme IntegralEdu este prezent pe piaţa românească de aproape opt ani şi reprezintă peste 500 de instituţii de învăţământ din Europa şi SUA. IntegralEdu este organizatorul târgului educaţional Word Education Fair, care a avut loc în zilele de 20 şi 21 februarie în Capitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO