Profesii

Ce inseamna etica si responsabilitatea pentru angajatii General Electric

Ce inseamna etica si responsabilitatea pentru angajatii General Electric

Aproape 1.000 dintre cei peste 315.000 de angajati pe care ii are General Electric sunt in Romania

29.04.2008, 19:37 162

"Stateam de vorba cu fratele meu si i-am spus ca urmeaza sa fac o calatorie de afaceri pentru a perfecta o tranzactie prin care organizatia la care lucrez va cumpara o alta companie. Aceasta informatie ar putea crea vreo problema?"
Cand vine vorba de etica, aceasta este una dintre intrebarile pe care si le-ar putea pune un angajat al General Electric (GE), a doua cea mai admirata companie din lume dupa Google, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Hay Group si revista Fortune.
Raspunsul este simplu. "Da." In cazul in care posibila finalizare a achizitiei nu a fost anuntata public, ar putea exista o problema.
Daca un membru din familia angajatului GE tranzactioneaza actiuni ale companiei respective pe baza informatiilor obtinute de la el, exista riscul ca amandoi sa fie acuzati de "insider trading".
Pentru a evita astfel de situatii, fiecare nou angajat al GE trebuie sa semneze politicile de conduita si etica ale organizatiei si sa faca un training pe mai multe niveluri.
Primul este online, tine o ora si contine informatii esentiale despre viitorul angajatului in organizatie. Al doilea este procesul de inductie care implica un training mai detaliat. In cele din urma, exista mecanisme regulate prin care orice angajat, indiferent de nivel, invata despre politicile de integritate si le poate discuta apoi cu colegii.
Mai mult, politicile care tin de conduita sunt strans legate de o zi normala de lucru, astfel incat, zilnic, angajatii GE vor auzi cate ceva despre etica si conduita.
In cadrul GE, politicile de integritate sunt responsabilitatea liderilor. In acest sens, Mark Elborne, vicepresedinte si consilier general al GE Europa, a fost prezent recent la Bucuresti pentru a superviza implementarea politicilor de integritate pe plan local, unde compania a avut anul trecut afaceri de peste 210 mil. euro.
"Faptul ca liderii nostri sunt cei care se ocupa direct de implementarea politicilor de integritate si conduita ale companiei este motivul pentru care avem reputatia de lideri in integritate. De aici vine succesul nostru in lume", este de parere Elborne, care conduce anual o reevaluare in numele companiei, administrand totodata politicile importante pentru toate afacerile care opereaza si in celelalte tari din Europa.
Procesul consta intr-o discutie interactiva cu liderii de business pentru a ajuta senior managementul sa aiba o viziune de ansamblu in ceea ce priveste felul in care trebuie intelese politicile de conduita, dar si pentru a preintampina eventualele riscuri ce pot aparea pe masura ce businessul creste rapid in regiune.
In ceea ce priveste implementarea politicilor de etica pe plan local, Cristian Colteanu, directorul executiv regional al GE Romania, Bulgaria si Moldova, spune ca organizatia a avut nevoie de mult timp pentru a aplica legea competitiei, insa acum legislatia romaneasca este in linie cu cea europeana.
"Mediul de lucru devine din ce in ce mai transparent, mai stabil, mai previzibil. Promovam intotdeauna proceduri transparente si tratament egal pentru toata lumea", spune acesta.
In opinia sa, motivul pentru care GE a fost numita pentru al zecelea an cea mai admirata companie in termeni de integritate se datoreaza timpului indelungat investit in construirea acestei reputatii.
"Nu e destul sa dezvolti un cod de etica si sa numesti angajatii responsabili cu respectarea unei anumite conduite. Trebuie sa implementezi toate acestea in cultura si practicile curente pentru ca performanta si ajungerea la profit sa fie la fel de importante ca si felul in care se ajunge acolo", spune Colteanu.
In alta ordine de idei, Elborne nu considera ca vor exista probleme specifice in implementarea politicilor interne si acest lucru pentru ca vor fi adaptate diferentele de cultura, politicile vor fi traduse in romana si angajatii vor face training cu liderii de business.
"Suntem constienti de riscurile coruptiei care exista pe plan local, dar vom avea discutii pentru a sublinia acest lucru si vom face training pentru ca oamenii sa fie constienti si sa observe riscurile ce vin odata cu implementarea procesului", explica Elborne, precizand ca exista reguli numeroase in ceea ce priveste platile incorecte, acestea fiind printre principalele probleme ale coruptiei.


Unde intervin politicile de etica in GE?

In cazul in care ati gasit un furnizor promitator in strainatate care practica preturi mici in domenii cheie, trebuie sa va asigurati ca stiti foarte bine furnizorul respectiv inainte de a-i trimite prin e-mail desenele tehnice ale companiei. Este indicat sa consultati specialistul companiei pe probleme de reglementare a comertului international.

Daca un client din strainatate a fost invitat sa viziteze centrul de instruire al companiei pe cheltuiala GE, dar vrea sa viziteze si un obiectiv turistic din oras, trebuie consultat directorul si consilierul GE pentru a decide daca aceasta vizita suplimentara poate fi aprobata.

In cazul in care exista perspectiva unei afaceri profitabile pentru companie in urma asocierii cu unul dintre competitori, parteneriatul poate fi permis numai daca rezultatul unei astfel de colaborari reprezinta cu adevarat o imbunatatire ori daca ambele companii depun o oferta pentru un proiect ce nu poate fi executat individual de niciuna dintre ele.


Rezultate sub asteptari
Profitul net al GE la nivel global a scazut in primul trimestru cu 5,8%, sau 43 de centi/actiune, la 4,3 miliarde de dolari (2,71 mld. euro).
Veniturile General Electric au urcat cu 8%, la 42,2 miliarde de dolari.
Divizia financiara, GE Money, a inregistrat o scadere a profitului in prima parte a anului de 19%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO