Profesii

Câştigul salarial mediu net a crescut în decembrie la 1.496 lei

Autor: Adrian Voicu

04.02.2011, 10:12 27

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna decembrie2010 de 1.496 lei, în creştere faţă de aceeaşi lună a anuluianterior cu 19 lei, conform datelor Institutului Naţional deStatistică (INS).

Faţă de luna noiembrie avansul câştigului salarial mediu nominalnet a fost de 119 lei. Salariul mediu nominal brut a fost de 2067lei, cu 8,8% mai mare decât în luna precedentă.

Cele mai mari valori ale câştigului salarial s-au înregistrat înactivităţile de intermedieri financiare, iar cele mai mici înhoteluri şi restaurante.

Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 4.100 lei înactivităţile de intermedieri financiare şi de 856 lei în hotelurişi restaurante.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştiguluisalarial mediu net faţă de luna precedentă, cu excepţia activităţiide învăţământ. Cea mai mare creştere în acest sector a avut loc înadministraţia publică, unde câştigul salarial a crescut cu 14,1% caurmare a acordării, în unele instituţii publice, de premiiocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din altefonduri (inclusiv pentru perioade anterioare). Totodată,câştigurile au crescut cu 1,6% în sănătate şi asistenţă socială caurmare a acordării de prime ocazionale, respectiv plăţiidrepturilor salariale restante cuvenite salariaţilor din uneleunităţi, precum şi plăţii sumelor din alte fonduri (inclusivtichete de masă).

În învăţământ, scăderea cu 3,2% a câştigului salarial mediu netfaţă de luna precedentă, a fost cauzată de plata cu ora a cadrelordidactice, respectiv de plata, în luna noiembrie, a sumelor dinalte fonduri ori pentru perioade anterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO