Câştigul salarial mediu net a crescut în decembrie la 1.496 lei

Autor: Adrian Voicu 04.02.2011

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna decembrie 2010 de 1.496 lei, în creştere faţă de aceeaşi lună a anului anterior cu 19 lei, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Faţă de luna noiembrie avansul câştigului salarial mediu nominal net a fost de 119 lei. Salariul mediu nominal brut a fost de 2067 lei, cu 8,8% mai mare decât în luna precedentă.

Cele mai mari valori ale câştigului salarial s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.

Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 4.100 lei în activităţile de intermedieri financiare şi de 856 lei în hoteluri şi restaurante.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, cu excepţia activităţii de învăţământ. Cea mai mare creştere în acest sector a avut loc în administraţia publică, unde câştigul salarial a crescut cu 14,1% ca urmare a acordării, în unele instituţii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare). Totodată, câştigurile au crescut cu 1,6% în sănătate şi asistenţă socială ca urmare a acordării de prime ocazionale, respectiv plăţii drepturilor salariale restante cuvenite salariaţilor din unele unităţi, precum şi plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă).

În învăţământ, scăderea cu 3,2% a câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, a fost cauzată de plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv de plata, în luna noiembrie, a sumelor din alte fonduri ori pentru perioade anterioare.