Profesii

Carmen Novac, director de resurse umane Auto Cobalcescu: Angajam inca 300 de oameni, dar nu am bugetat deocamdata cresteri salariale

Carmen Novac, director de resurse umane Auto Cobalcescu: Angajam inca 300 de oameni, dar nu am bugetat deocamdata cresteri salariale
18.01.2009, 16:11 1187

"Pentru 2009, nu am bugetat deocamdata o crestere salariala, pentru ca asteptam sa vedem ce se va intampla pe piata auto", afirma Carmen Novac, directorul de resurse umane al Auto Cobalcescu. Compania, detinuta de omul de afaceri Eugen Stanculescu, are trei directii de business: taximetrie, service auto si dealer auto in Bucuresti pentru Dacia, Renault si Nissan.
Auto Cobalcescu are in prezent 540 de angajati, dintre care aproximativ 200 sunt soferi de taxi, 300 lucreaza pe zona de service, iar 40 fac parte din departamentele de vanzari si din cele de suport.
Soferii de taximetre sunt angajati cu contract de munca si primesc un salariu lunar fix. Pe piata operatorilor de taxi, multi dintre angajati nu sunt angajati cu contract de munca, ci au un statut de colaborator. In functie de compania pentru care lucreaza, taximetristii trebuie sa predea zilnic o suma de bani angajatorului, respectiv 1.100 - 1.500 de lei. "Taximetristii pot fi considerati mici antreprenori. In urma unui proiect derulat acum trei ani, s-a constatat ca angajatii din zona de taximetrie vor sa se simta parte din organizatie si ca doresc sa participe la evenimentele companiei. In prezent, angajatii din taximetrie isi doresc recunoasterea contributiei profesionale, pentru ca printre ei sunt oamenii care au terminat una sau doua facultati", spune Novac.
Soferii de taximetre se recruteaza atat prin intermediul anunturilor clasice de angajare, cat si pe baza de recomandare. Aproximativ 5% dintre soferii de taxi angajati de Auto Cobalcescu au studii superioare.
Spre deosebire de taximetristi, veniturile lunare ale angajatilor Cobalcescu din zona de service au o componenta fixa si doua componente variabile, sub forma unor bonusuri de performanta si de calitate. Un specialist pe service, cu 3-4 ani de experienta, angajat in cadrul companiei, castiga, in medie, lunar 2.500 - 3.000 de lei (600 - 700 de euro). "Sunt destule situatii in care veniturile variabile pot fi si de trei ori mai mari decat partea fixa salariala. In 2008, veniturile specialistilor din service au crescut cu 20 - 25%, majorarea fiind impusa de evolutia salariala din piata", spune directorul de resurse umane al Auto Cobalcescu.
 
300 de angajari pana la sfarsitul lui 2010
Compania va angaja 300 de oameni in urmatorii doi ani, urmand a ajunge la 850 de angajati pana la sfarsitul lui 2010. "In prezent avem circa 540 de angajati, iar pana in 2010 vom mai angaja inca 300 de oameni. Chiar daca ne aflam intr-o criza economica, in ultimii sase ani strategia companiei a fost una de dezvoltare continua, iar planurile noastre au luat in calcul si astfel de perioade", spune Novac. Angajarile viitoare vor viza, in principiu, partea de service a companiei, cat si zona de vanzari, in vreme ce numarul taximetristilor va ramane constant.
In prima partea a anului trecut, din cauza deficitului de personal de pe piata fortei de munca, compania a avut dificultati in recrutarea de specialisti pentru zona de service.
"2008 a fost un an al contrastelor. Initial, acoperirea pozitiilor din zona de service a necesitat interventia managerilor de linie, pentru ca nu reuseam sa gasim oameni, indiferent de metodele de recrutare folosite. Folosindu-se de relatiile lor din piata, managerii de linie au putut atrage insa oamenii de care compania avea nevoie", spune directorul de resurse umane al Auto Cobalcescu.
In partea a doua a anului trecut, problema deficitului de personal a fost atenuata de fluxul de candidati care a aparut pe piata, ca urmare a celor doua generatii de absolventi. Pentru a evita situatiile de deficit de personal de pe piata, compania recruteaza tineri inca de pe bancile scolii. "Recrutam oameni din Politehnica. Asteptarile salariale ale unui politehnist care vrea sa se angajeze pe zona de service se ridica la circa 1.500 de lei. Consider ca aceste asteptari salariale nu sunt exagerate", afirma Novac.
In prezent, compania desfasoara un proces de evaluare cu ajutorul caruia isi doreste sa vada cati dintre angajati detin o dubla calificare, in eventualitatea in care activitatea Auto Cobalcescu ar fi afectata de criza si ar avea nevoie de personal cu alte calificari decat cele cerute pana in prezent.
 
Auto Cobalcescu, pe scurt:
  • Din cei 540 de angajati, 200 sunt soferi de taxi, 300 lucreaza pe zona de service, iar 40 pe vanzari
  • Va angaja 300 de oameni in urmatorii doi ani, urmand a ajunge la 850 de angajati la sfarsitul lui 2010
  • Veniturile lunare ale unui specialist din zona de service pot ajunge la 2.500 - 3.000 de lei (600 - 700 de euro).
 
Cariera
  • 2002 - prezent: director de resurse umane, Auto Cobalcescu
  • 1996 - 2002: cadru didactic asociat, Universitatea Politehnica Bucuresti
  • 1996 - 2001: doctorat, Universitatea Politehnica Bucuresti
  • 1975 - 1980: Universitatea Politehnica Bucuresti

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO