Profesii

Business Magazin. Cum va fi piaţa muncii în 2024: Încă există multă incertitudine în legătură cu ceea ce va aduce viitorul

Autor: Andra Stroe

25.02.2024, 20:44 147

În timp ce unele tendinţe prezente pe pieţele internaţionale în industria resurselor umane – şi nu doar cele pe care ni le-am fi dorit, căci vorbim aici, printre altele, de reduceri de personal şi Încetinirea angajĂrilor – au ajuns deja în România, altele, cum e săptămâna de lucru de 4 zile, nu au găsit încă mediul propice pentru a fi adoptate. Ce previziuni au specialiştii din HR pentru 2024 şi la ce trebuie să ne aşteptăm în ceea ce priveşte piaţa muncii?

Încă există multă incertitudine în legătură cu ceea ce va aduce viitorul. Din perspectiva resurselor umane, această incertitudine determină multe organizaţii să se uite intern la angajaţi pentru a descoperi cum să maximizeze potenţialul oamenilor şi să dezvolte talente din interior. Două priorităţi importante pentru managerii de HR în 2024 vor fi dezvoltarea liderilor şi identificarea traseelor de carieră potrivite pentru a asigura mobilitatea internă, în contextul unor presiuni puternice pe bugete, al creşterii productivităţii, al îngheţării recrutărilor sau chiar disponibilizărilor în anumite sectoare de activitate”, spune Mădălina Bălan, managing director, HART Consulting.


„Încă există multă incertitudine în legătură cu ceea ce va aduce viitorul. Din perspectiva resurselor umane, această incertitudine determină multe organizaţii să se uite intern la angajati pentru a descoperi cum să maximizeze potenţialul oamenilor şi să dezvolte talente din interior. Doua prioritati importante pentru managerii de HR in 2024 vor fi şi dezvoltarea liderilor si identificarea traseelor de carieră potrivite pentru a asigura mobilitatea internă.”

Mădălina Bălan, managing director, HART Consulting


Potrivit ei, de acum încolo va fi din ce în ce mai important ca specialiştii în resurse umane, în contextul în care joburile se transformă, să construiască rolurile în aşa fel încât să permită experienţe de învăţare prin care angajaţii să-şi extindă competenţele, să gândească proiectarea carierelor într-un mod în care să faciliteze creşterea profesională prin alinierea nevoilor businessurilor la obiectivele, intersele şi abilităţile acestora.

 

Organizaţii mai empatice, departamente mai tehnologizate

Liderii şi specialiştii în HR, adaugă Bălan, pun astăzi un accent mai mare şi pe dezvoltarea culturilor organizaţionale mai empatice şi mai flexibile, prin urmare companiile vor trebui să pună la rândul lor un accent mai mare pe a-şi echipa liderii să aibă un nivel de conştientizare de sine sporit, să îşi dezvolte obiceiul de a reflecta periodic şi de a construi rutine intenţionate şi durabile cu privire la relaţia cu oamenii pe care îi conduc, incluzând aici feedback în ambele sensuri, învăţare din experienţele de lucru, din greşeli, valorizare, coaching. „La nivel global, studiile arată că 41% dintre liderii de HR declară că legătura angajaţilor cu cultura organizaţională este compromisă în contextul lucrului la distanţă sau hibrid.”

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO