Profesii

Business Magazin. Cum a ajuns Vasile Todosia, un inginer constructor, să facă o păstrăvărie în inima munţilor

Autor: Alexandra Matei

22.10.2023, 16:21 207

O păstrăvărie mică, construită încetul cu încetul în spatele gospodăriei proprii este, de cele mai multe ori, un vis împlinit pentru pasionaţii de acvacultură din România.  Aşa a început povestea şi pentru Vasile Todosia, care la bază este inginer constructor şi care a reuşit, alături de Cooperativa Agricolă Păstrăvul din Ţara Ta, în cadrul căreia este preşedinte şi membru fondator, să dea naştere unei ferme piscicole, numită şi păstrăvărie plutitoare, după investiţii de circa 2 milioane de euro din fonduri europene, dar şi din surse proprii.

„O păstrăvărie înseamnă ceva mic, în spatele casei. Proiectul nostru este o fermă piscicolă, care în primul an va produce 360 de tone de păstrăv, iar în următorii ani ne propunem să mergem spre 1.000 de tone. Aşa am început – am luat o păstrăvărie, cum ia toată lumea, ca să am ceva de lucru. De la o păstrăvărie mică, pe care am pornit-o pentru mine, ca un hobby, am ajuns să cunosc oameni pasionaţi de acvacultură la fel ca şi mine şi să ne unim în cooperativă, iar astfel am ajuns cel mai mare producător de păstrăv din România”, a spus Vasile Todosia, preşedinte şi membru fondator al Cooperativei Păstrăvul din Ţara Ta, în cadrul unui eveniment cu presa susţinut la ferma piscicolă aflată pe lacul Oaşa, al doilea cel mai mare lac artificial din România. Aceasta este situată la altitudinea de 1.400 de metri în Munţii Şureanu, la limita dintre judeţele Sibiu şi Alba, pe Transalpina şi este un proiect prin care Cooperativa Păstrăvul din Ţara Ta îşi propune să transforme industria piscicolă din ţară.

Cooperativa Agricolă Păstrăvul din Ţara Ta a fost înfiinţată în 2020, în Slănic, judeţul Prahova, la iniţiativa a şase membri fondatori şi are ca scop revitalizarea sectorului piscicol, prin îmbunătăţirea calităţii produselor din peşte şi protejarea intereselor fermierilor, prin optimizarea activităţii economice.

Cooperativa este formată din companiile Păstrăvăria Valea Stânii Zăganu, Salmontana, Vision Progress Consulting, Mario Piscicola, Păstrăv de Făgăraş şi Romavet Investment, care operează ferme şi unităţi moderne în diferite localităţi din ţară. În 2022, Cooperativa Agricolă Păstrăvul din Ţara Ta s-a apropiat afaceri de 12 mil. lei, în creştere cu peste 190% faţă de anul precedent, arată datele publice.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO