Profesii

Business Magazin. Cine este Răzvan Diraţian, cel care conduce operaţiunile Avon din Filipine şi cum arată viaţa văzută de la capătul celălalt al lumii

Răzvan Diraţian, general manager Avon Filipine: „Sunt trei domenii în care trebuie investit în România - educaţie, infrastructură şi iniţiativă civică. Cred că dacă aceste domenii vor deveni prioritare, România se va dezvolta enorm şi, sincer văd deja progrese foarte serioase an de an.”

Autor: Cristina Roşca

29.08.2021, 17:45 172

Răzvan Diraţian şi-a conturat întreaga carieră în cadrul producătorului şi distribuitorului de cosmetice Avon, un gigant cu prezenţă în toate colţurile lumii, inclusiv în România, unde grupul a fost liderul pieţei de înfrumuseţare timp de foarte multă vreme şi până recent. Tot pe plan local şi-a construit şi executivul român cariera, cărămidă cu cărămidă, timp de aproape două decenii, pentru ca din 2017 să se mute în capătul celălalt al globului, în Filipine, una dintre cele mai importante pieţe pentru Avon şi o ţară cu o populaţie de circa 110 milioane de oameni, de aproximativ şase ori mai numeroasă ca a României. Acolo el a preluat poziţia de general manager al Avon.

Am început în 1999, în Avon, de la o poziţie de junior, dar foarte importantă la momentul respectiv, aceea de sales analyst”, îşi aminteşte Răzvan Diraţian. Recunoaşte că s-a ataşat foarte puternic de brand, dar mai ales de oameni. Apoi, oportunităţile au venit relativ repede şi a fost promovat în poziţii de sales support manager şi, ulterior, business development manager. „Acestea m-au ajutat să înţeleg în detaliu modelul de vânzări şi ulterior întreg modelul de business.”

Compania Avon activează pe segmentul de vânzări directe, ceea ce înseamnă că se dezvoltă prin intermediul reprezentanţilor. Aceştia sunt cei care vând – online sau prin intermediul catalogului – produsele Avon clientului final, iar în final primesc şi ei discounturi, bunuri sau comision, conform celor recente date ZF.

„Am avut şansa să fiu ulterior un general manager extrem de tânăr, la 33 de ani, pentru România şi Moldova, un subcluster extrem de important pentru portofoliul Avon. Au fost opt ani în care am învăţat enorm, am lucrat cu mulţi tineri talentaţi, care ulterior au crescut şi au fost promovaţi mai departe, şi, de asemenea, am consolidat poziţia de lider în Romania, crescând cota de piaţă an de an.” Între timp, Avon a pierdut această poziţie de lider în piaţa de cosmetice şi parfumerie în favoarea gigantului francez L’Oreal, care are la rândul său operaţiuni de import, distribuţie şi retail propriu. Această schimbare a avut loc recent, anul trecut, conform rezultatelor disponibile. La momentul acela, Răzvan Diraţian era deja general manager pentru Filipine, o ţară aflată în top şapte pieţe Avon la nivel global, conform raportului anual al companiei. „Filipine este una dintre cele mai importante pieţe pt Avon. Am fost promovat în anul 2017 şi am plecat pentru că aveam nevoie de o nouă oportunitate şi de asemenea m-am oferit să contribui la creşterea unei pieţe mai mari şi mai importante pentru portofoliul Avon.”

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO