Profesii

BNR vine cu o veste proastă: Riscurile privind inflaţia sunt semnificative

BNR vine cu o veste proastă: Riscurile privind inflaţia...
04.07.2018, 18:29 641

Banca Naţională a României a decis păstrarea dobânzii de politică monetară de 2,5% în şedinţa de miercuri, 4 iulie, dar spune că incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei pe termen mediu a inflaţiei sunt semnificative.

„Ele au ca surse condiţiile de pe piaţa muncii, evoluţia preţurilor administrate şi a cotaţiei petrolului, precum şi  volatilitatea de pe piaţa financiară internaţională. Relevante sunt şi ritmul creşterii economice în zona euro şi pe plan global şi pericolul escaladării protecţionismului comercial”, menţionează BNR în comunicatul final, după şedinţa Consiliului de administraţie.

BNR speră să tempereze creşterea inflaţiei, care depăşeşte 5%, şi să o aducă spre 3,5%, cât este ţina din acest an.

„Rata anuală a inflaţiei CORE 2 ajustat (care elimină din calculul inflaţiei IPC preţurile administrate, volatile, ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice, preţuri asupra cărora influenţa politicii monetare este puţin semnificativă sau nulă) a scăzut însă în luna mai la 2,95 la sută, de la 3,09 la sută în aprilie, coborând sub nivelul înregistrat în martie, de 3,05 la sută. Decelerarea a fost indusă de segmentul produselor alimentare procesate şi de cel al serviciilor, sub influenţa atenuării ritmurilor de creştere a preţurilor internaţionale ale unor produse agroalimentare şi a evoluţiei cursului de schimb al leului în raport cu euro”, precizează BNR. 

Potrivit BNR, creditul acordat sectorului privat şi-a continuat creşterea robustă în trimestrul II (6,8 la sută în aprilie şi 6,4 la sută în mai, în termeni anuali), devansând ritmul mediu din trimestrul anterior. Plusul de ritm a venit în principal din consolidarea dinamicii înalte a creditului în lei acordat populaţiei, pe seama creditelor de consum, al căror flux a atins maximul istoric. Componenta în lei a continuat să şi mărească ponderea în creditul total, până la 64,7 la sută (de la un minim de 35,6 la sută în 2012).

Pe baza datelor disponibile în acest moment, şi urmărind asigurarea unui dozaj şi a unei cadenţe adecvate de ajustare a conduitei politicii monetare, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an; totodată, a decis menţinerea la 1,50 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi la 3,50 la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Regăsiţi aici comunicatul integral BNR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO