Profesii

Bestjobs: Oferta de joburi din industria ospitalităţii a crescut cu 15% an/an. Sectorul conduce în topul domeniilor care atrag cei mai mulţi muncitori din afara spaţiului european, alături de construcţii, producţie şi transporturi

Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs

Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs

Autor: Cristina Bellu

27.07.2023, 10:10 70

Operatorii din industria ospitalităţii continuă să facă recrutări pentru a acoperi necesarul de angajaţi în contextul în care turismul local şi-a accelerat creşterea anul acesta, evoluţie confirmată şi de cele mai recente date ale INS, care menţionează că numărul străinilor care au vizitat România în mai 2023 a fost cu 13% mai mare decât în 2022, arată o analiză a platformei de recrutare online Bestjobs.

Potrivit acesteia, cea mai mare parte a ofertei de joburi este concentrată în regiunile cu trafic turistic mai intens, cum ar fi staţiunile de la mare şi munte, dar şi în Capitală.

Oficialii  bestjobs spun că în prezent, pe platfoma de recrutare sunt disponibile aproximativ 2.000 de posturi în Turism şi HoReCa, la nivel naţional, cu 15% mai multe decât anul trecut.

„La trei ani de la criza puternică de personal ce a afectat Turismul şi HoReCa, observăm că angajatorii se străduiesc să-şi completeze necesarul de angajaţi, motiv pentru care şi avem în prezent un număr atât de mare de posturi deschise în aceste domenii. Foarte mulţi dintre ei apelează la muncitori din afara spaţiului european, atât pentru forţa de muncă disponibilă, cât şi datorită posibilităţii de a acoperi mai eficient nevoile salariale. Această soluţie plasează aceste domenii în topul celor care atrag angajaţi non-UE în număr mare, alături de Construcţii, Producţie şi Transporturi”, explică Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs.

Potrivit analizei bestjobs, poziţiile specifice sezonului estival au atras în luna iulie 25.000 de aplicări.

Cele mai multe CV-uri au fost depuse pentru posturile de operator recepţie, unde oferta salarială este cuprinsă între 450 şi 600 euro, ospătar, care poate câştiga aproximativ 500 de euro, în medie, fără bacşiş, shaormar, cu un salariu cuprins între 450 şi chiar 700 euro net, agent turistic, 800-1.200 euro lunar, administrator pensiune turistică, aproximativ 1.000 euro net lunar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO