Profesii

Bestjobs: 1 din 2 angajaţi intenţionează să-şi schimbe jobul actual în prima jumătate a anului. Programul flexibil de lucru, training-urile de specialitate şi posibilitatea de a lucra remote, printre cele mai căutate beneficii extra-salariale

Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs

Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs

Autor: Cristina Bellu

19.12.2023, 10:00 135

Mai mult de jumătate (52%) dintre angajaţii din România plănuiesc o schimbare în carieră pentru începutul anului 2024, motivaţi de nevoia unei creşteri salariale, în timp ce alţi 27% rămân deschişi la această posibilitate, dar nu au încă un plan concret, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare online bestjobs.

Angajaţii s-ar bucura ca viitorul angajator să le oferte în primul rând oportunităţi de promovare (85%), stabilitatea locului de muncă (63%) şi un mediu de lucru sănătos (54%).

Dintre beneficiile extra-salariale, cei mai mulţi ar prefera să aibă program flexibil (60%), cursuri şi training-uri de specialitate (53%), posibilitatea de a lucra remote (38%) şi mai multe zile de concediu (23%).

Abonamentele la clinicile medicale private, asigurarea privată de sănătate, pensia privată facultativă rămân şi ele în topul beneficiilor dorite.

Raportat la anul 2023, mai mult de 40% dintre angajaţi spun că a fost mai bun decât 2022, dar cu toate acestea, 43% dintre ei şi-au căutat un job nou în acest an, alţi 24% s-au confruntat cu epuizarea pe plan profesional (burnout), 15% au muncit pentru a obţine o promovare la actualul loc de muncă şi tot atâţia s-au străduit să-şi crească veniturile pentru a face faţă mai bine scumpirilor.

Când vine vorba de reuşite, peste 40% dintre respondenţii sondajului bestjobs spun că principala parte bună a anului 2023 a fost că au obţinut un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. 15% se simt împliniţi pentru că au reuşit să-şi crească veniturile, 14% pentru că au finalizat un proiect important şi dificil, 12% pentru că şi-au schimbat jobul, iar 10% pentru că au reuşit să-şi păstreze jobul. Îmbunătăţirea stării mentale a fost o realizare importantă pentru alţi 12%.

Întrebaţi de salariul actual, 64% dintre angajaţi au declarat că acesta este sub media pieţei în cazul lor, ceea ce explică dorinţa atât de mare de a căuta un job mai bun în noul an. 21% consideră că sunt plătiţi la nivelul ofertelor din piaţă şi doar 5% au declarat că venitul lor depăşeşte media pieţei.

„Anul 2023 a adus multe provocări pe plan profesional pentru mulţi dintre angajaţi, iar recordurile în aplicări exprimă cel mai bine acest lucru. Între scumpirile tot mai mari şi volumul de muncă, oamenii au ajuns să-şi dorească un job mai bun, care să le ofere şi un echilibru sănătos între latura profesională şi cea personală. Acest echilibru se poate traduce şi prin confort financiar, deci şi-au căutat oferte salariale mai mari, dar şi printr-un volum de muncă mai mic, care să le permită să fie mai prezenţi pentru activităţile personale. Pentru anul 2024, ne aşteptăm ca ritmul aplicărilor să rămână accelerat, în raport cu nevoile angajaţilor de creştere”, spune Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs.

Sondajul realizat de bestjobs mai arată că angajaţii români se aşteaptă la cheltuieli mai mari în această perioadă şi speră la o primă de Crăciun care să compenseze creşterea costurilor.

Dacă în anii trecuţi, aproape 70% dintre respondenţi alocau pentru cadouri un buget de până la 500 lei, acum doar 40% se aşteaptă să se limiteze la această sumă. Scumpirile din ultimul timp i-au făcut pe români să ia în calcul bugete mai mari dacă vor să satisfacă aceleaşi nevoi de sezon. În acest sens, 20% alocă între 500 şi 700 de lei, iar 22% au în plan să cheltuiască şi până la 2.000 de lei. 18% totuşi nu au de gând să cumpere niciun cadou.

Pentru a combate efectele scumpirilor, 7 angajaţi din 10 speră să primească o primă de la angajator cu ocazia acestui Crăciun.

Aproape 40% spun că s-ar bucura la bani, 15% la tichete valorice cadou, 13% se aşteaptă să primească produse specifice de sărbători, 10% al 13-lea salariu, iar 7% zile libere suplimentare.

Sondajul bestjobs a fost realizat în perioada noiembrie - decembrie, pe un eşantion de 1.300 de utilizatori de internet.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO