Profesii

Barbatii castiga mai mult si la "case mai mari"

21.06.2004, 00:00 14



Ultimele date furnizate de organismele europene arata ca plata diferentiata pentru barbati si femei reprezinta un aspect problematic pentru state precum Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia si Romania. In Romania barbatii castiga cu aproximativ 30% mai mult decat femeile aflate in situatii de munca similare. De asemenea, stereotipurile privind rolurile traditionale ale barbatilor si femeilor impiedica obtinerea unui echilibru intre responsabilitatile familiale si cele de serviciu.



Aceasta situatie insa nu este caracteristica numai statelor mai putin dezvoltate, ci se regaseste chiar si la "case mai mari".



Un raport recent, citat de BBC online, arata ca diferentele de salarizare dintre femei si barbati in Marea Britanie sunt mai accentuate decat arata statisticile oficiale.



Un studiu realizat de site-ul PayFinder.com, care compara salariile, arata ca diferenta medie intre salariile barbatilor si femeilor este de 24%, in timp ce potrivit cifrelor oficiale aceasta este de 19%.



Cele mai accentuate diferente intre salariile pe care le primesc pentru aceeasi munca barbatii si femeile se inregistreaza in sud-estul Angliei (30%) si in Scotia (29%), arata raportul. In tara Galilor, diferenta a crescut de la 14% anul trecut, la 23%.



Un alt sondaj, dat publicitatii la inceputul acestui an arata insa ca in Marea Britanie exista si regiuni unde lucrurile stau invers. In cateva orase din nordul Irlandei, de exemplu, femeile erau platite in medie cu 38 de lire pe saptamana mai mult decat barbatii.



Marea Britanie are o legislatie care ar fi trebuit sa rezolve aceasta problema. O lege din 1970 garanteaza oricarui individ acelasi salariu si aceleasi avantaje pentru aceeasi munca, indiferent de sex. In realitate insa, lucrurile nu stau tocmai asa.



"Am remarcat intotdeauna ca barbatii sunt platiti mai bine decat femeile, indiferent de varsta, regiune sau sector de activitate", a spus un purtator de cuvant al institutiei care a realizat sondajul.



La fel stau lucrurile si in Statele Unite. Statisticile actuale arata ca o femeie castiga 77% din salariul unui barbat, valori care se raporteaza la veniturile acumulate pe ora. In Statele Unite, in timpul vietii active, femeia obisnuita castiga 273.592 de dolari, comparativ cu 722.693 de dolari cat castiga de un barbat obisnuit.



Diferenta se explica, partial, prin faptul ca femeile lucreaza cu jumatate de norma sau renunta la slujba pentru a-si creste copiii, in timp ce barbatii raman principale surse de venit in familie, sustin autorii studiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO