Profesii

Anul viitor, companiile americane isi vor recompensa angajatii la fel de bine ca in 2008

11.08.2008, 15:36 21

De asemenea, o treime dintre companiile americane nu au planificat reduceri de personal in cazul in care economia SUA va continua sa se afle in regres, arata un studiu al firmei de consultanta Watson Wyatt Worldwide.
Angajatorii americani isi vor recompensa angajatorii merituosi cu cresteri de salarii de 3,5% in 2009, avans similar cu cel pe care l-au primit muncitorii in acest an si cu 0,1% mai mic decat in 2006, arata documentul.
Mai mult, reprezentantii companiilor au precizat ca cei mai buni angajati vor primi majorari salariale substantiale. Muncitorii care vor depasi asteparile angajatorilor vor primi un salariu cu 4,4%, in vreme ce persoanele care isi vor entuziasma angajatorii cu performantele lor vor incasa cu aproape 6% mai mult in 2009.
"Fara indoiala ca ceea ce se intampla in economie afecteaza si forta de munca, insa cresterile salariale sustinute de productivitate preconizate pentru 2009 par in siguranta, cel putin in prezent", afirma Laura Sejen, global director of strategic rewards consulting la Watson Wyatt. Sejen mentioneaza ca angajatii care vad ca bugetele pentru premiere pentru 2009 raman la fel de ridicate ca in momentul de fata, or sa perceapa acest lucru ca pe un factor pozitiv, care ii va ajuta sa contracareze inflatia si cresterea de preturi la energie si alimente.
Studiul arata ca 33% din respondenti nu si-au facut nici macar un plan formal pentru reducerea de costuri in eventualitatea in care economia americana va continua sa sufere, in vreme ce restul intervievatilor au in lucru cel putin o strategie in acest sens. Printre masurile preferate de angajatori pentru reducerea costurilor se afla concedierile (52%), restructurarea organizationala (46%), stoparea procesului de recrutare (39%) si reducerea cresterilor salariale (29%).
"Data fiind incertitudinea economica actuala, am fost surprinsi de faptul ca multe dintre companii nu dispun de un plan de reducere a costurilor", afirma Sejen.
La nivel global, majoritatea angajatorilor din regiunea Asia-Pacific (84%), Europa (80%) si America Latina (70%) au planuri de eficientizare a costurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO