Profesii

Angajatorii: parolele pentru înregistrarea electronică a angajaţilor nu funcţionează, iar azi expiră deadline-ul

Angajatorii: parolele pentru înregistrarea electronică a angajaţilor nu funcţionează, iar azi expiră deadline-ul

Autor: Adelina Mihai

31.10.2011, 00:08 1570

Astăzi expiră termenul-limită pînă la care firmele trebuia să depună online noua aplicaţie de înregistrare electronică a salariaţilor (REVISAL) la inspectoratele teritoriale de muncă, însă parolele nefuncţionale i-au determinat pe angajatori să formeze din nou cozi la ghişee.

"Aplicaţia a avut probleme încă de la început, iar parolele fur nizate de inspectoratele de muncă nu funcţionează.Am colegi care au solicitat de cinci ori câte o nouă parolă şi tot n-au reuşit să depună electronic datele.Suntem nevoiţi să mergem la inspectoratele de muncă, la fel cum se întâmplă mai ales la administraţia financiară, cu informaţiile pe dischetă, pentru că mulţi funcţionari nu ştiu să folosească CD-urile sau stick-urile. Au fost totuşi câteva cazuri în care unele ITM-uri au primit şi pe stick-uri bazele de date", a spus Valentina Sgarbură, expert contabil şi partener în cadrul companiei Advise Expert Accounting.

Dischetele (floppy-disk) sunt dispozitive arhaice de stocare a datelor, care erau în mare vogă în urmă cu zece ani. În prezent, CD-urile, DVD-urile sau memory stickurile le-au înlocuit, astfel încÂt noile computere nici nu mai dispun de unitate de dischetă.

Inspecţia muncii a transmis la finele săptămÂnii trecute o circulară prin care a anunţat că inspectoratele de muncă îşi vor prelungi programul de lucru, având în vedere că, cel puţin în Bucureşti, "un număr mare de agenţi economici şi-au manifestat intenţia de a depune aceste aplicaţii în ultima zi lucrătoare".

Aplicaţia Revisal repre zintă o componentă a sistemului RGES (Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor), a cărei versiune a fost reactualizată anul acesta, astfel încât angajatorii să retransmită informaţiile despre fiecare angajat într-un nou format la inspectoratele teritoriale de muncă până la finele acestei luni. Rolul aplicaţiei este acela de a fi un instrument de control al inspectorilor de muncă.

Însă noua versiune a aplicaţiei a stârnit nemulţumiri în rândul directorilor de resurse umane, care spuneau că nu aduce prea multe îmbunătăţiri faţă de vechea aplicaţie, pentru că se blochează, iar o înregistrare greşită nu se poate şterge.

Sistemul de înregistrare electronică a salariaţilor a fost dezvoltat de furnizorul de soluţii IT TeamNet Inter national (parte a grupului Asesoft, deţinut de Sebastian Ghiţă).

Reprezentanţii companiei au spus că s-au făcut 2.000 de modificări până la implementarea sistemului şi că primesc, în medie, câte 200 de sesizări pe zi. Contractul dintre TeamNet şi Inspecţia Muncii pentru noul Revisal are o valoare de peste 165.000 de euro şi a fost semnat la finele lunii martie a acestui an.

Într-un interviu acordat recent ZF, Dantes Nicolae Bratu, şeful Inspecţiei Muncii, a spus că este normal să existe sincope, având în vedere că registrul reprezintă o bază de date foarte mare, care a fost lăsată în evaluare foarte mult timp.

Rămâne însă de văzut dacă angajatorii vor reuşi să depună până la finalul zilei datele despre cei 4,2 milioane de salariaţi sau dacă Inspecţia Muncii va fi nevoită să mai prelungească termenul-limită.

Care sunt cele mai bune 10 meserii din lume

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO